2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Müller Cecília: Felkészültünk

Az országos tisztifőorvos kijelentette, hogy kijelölték azokat az oltópontokat, ahol elkezdődik a frontvonalban dolgozók oltása, a vakcina pedig a két ünnep között fog megérkezni az országba.

  • Müller Cecília: Felkészültünk

Müller Cecília kijelentette, úgy tűnik hagy valóban egy platófázist ért el a járvány a napi adatok alapján. Közelítjük a 2.5 millió minta vizsgálatát, sajnos nem csökken jelentősen a kórházban fekvők száma, ez az adat is óvatosságra kell, hogy intsen mindenkit. Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy figyeljünk oda a karácsonyi forgatagban is. Ez a karácsony más lesz, mint a korábbiak voltak, az országos tisztifőorvos nem javasolja azt, hogy nagy létszámban összegyűljenek a családok, pontos javaslatokat és intézkedéseket 21-én jelent majd be Orbán Viktor miniszterelnök. A körülöttünk lévő országok közül számos országban ismét emelkednek a számok, zárnak, nálunk szerencsére kiegyensúlyozott a helyzet – értékelte a tisztifőorvos.

Müller Cecília köszöni azoknak, akik regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon, most már több, mint 200.000 ember iratkozott fel és köszöni azoknak is, akik postai úton visszaküldték a jelentkezési lapot. A védőoltások szerepe nagyon fontos, Magyarországon jelenleg 12 fertőző betegség ellen oltanak.  

A vakcina lényege az, hogy megpróbálja valamilyen módon az emberi szervezet számára prezentálni, az oltóanyaggal egyfajta hasonlatosságot teremteni az igazi kórokozóhoz képest, olyan anyag, olyan antigén kerül a szervezetbe, ami hasonló a kórokozóhoz és így kiváltja a szervezetben az immunválaszt, így amikor az úgynevezett vadvírus megtámadná a szervezetet az már felkészülten várja. Az oltás hatására ellenanyag és memóriasejtek (fehérvérsejtek) is részt vesznek a küzdelemben, így hatékony immunválasz jön létre a szervezetben. A koronavírus elleni vakcina fejlesztése nagy kihívást jelentett, ennek ellenére nagyon gazdag tárháza alakult ki a vakcináknak, hasonlóan az influenza elleni oltásokhoz.

Müller Cecília úgy gondja, hogy jövő év elején már sok féle vakcinával fognak találkozni, lesznek inaktivált, megölt állapotban lévő vírussal működő vakcinák, vírus-vektor vakcinák, melyek egy ártalmatlan vírus használnak fel arra, hogy hordozza annak a vírusnak egy részét, amely ellen ki akarják alakítani a védelmet. Fehérje alapú vakcinák, a koronavírus tüskefehérjéjét tartalmazzák, ennek a bevitelével segít kialakítani a védelmet. Nukleinsav alapú vakcinák, ezek jellemzően az RNS és DNS alapú vakcinák, úgy hatnak, hogy tulajdonképpen megtermelteti a szervezettel azt az antigént, amire a szervezet válaszul az immunrendszert és az antitesteket felkészíti és elkezdi termelni.

A vakcina amire most várunk és az ünnepek között megérkezik, ez utóbbi típusú lesz. Lezajlottak a vizsgálatok, várják az engedélyt és a vakcinát – közölte Müller Cecília.

Felkészültünk!

Az országos tisztifőorvos kijelentette, hogy kijelölték azokat az oltópontokat, ahol elkezdődik a frontvonalban dolgozók oltása. A Dél Pesti Centrumkórházban kezdik el az oltásokat elsőként.

Ezt a védőoltást kétszer kell beadni az egészségügyi dolgozók önként kérhetik. Az oltás második részét 21 nap múlva kell ismételni.

Fontos, hogy megőrizzük azt a bizalmat, ami Magyarországon megvan a védőoltások iránt, ez egy új fejezet a járvány kezelésében mondta az országos tisztifőorvos és nagyon bízik abban, hogy a tudósok és szakemberek szava jut el leghangosabban az emberekhez.

Kapcsolódó:

4428-cal emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 187 beteg

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!