2023. 02. 07. Kedd Tódor, Rómeó napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Mit mondanak baloldali színészek, rendezők arról, hogy Gyurcsány el akarja kobozni Vidnyánszky vagyonát?

Érdemben nem reagáltak az Origo által megkérdezett baloldali színészek, rendezők Gyurcsány Ferenc Vidnyánszky Attila elleni durva fenyegetőzésére. Egyedül Schilling Árpád mondta azt, hogy elítéli Gyurcsány szavait, de ő is enyhíteni, relativizálni próbálta azt, hogy a bukott miniszterelnök vagyonelkobzással fenyegette meg a Nemzeti Színház főigazgatóját, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnökét. A többiek kibúvókat kerestek a válasz alól, vagy egyáltalán nem is válaszoltak.

  • Mit mondanak baloldali színészek, rendezők arról, hogy Gyurcsány el akarja kobozni Vidnyánszky vagyonát?

Még a radikális baloldaltól is szokatlan, a kommunista diktatúra időszakát felidéző módon fenyegette meg a bukott miniszterelnök, a baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc az egyik legnagyobb magyar művészt, a Kossuth- és Mejerhold-díjas Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját. Azt írta a Facebookon: földönfutóvá teszi, minden értelemben.

Gyurcsány kijelentésével kapcsolatban több baloldali, aktívan politizáló színészt és rendezőt is megkeresett az Origo, hogy megtudja, hogyan értékelik Gyurcsány szavait.

Fullajtár Andrea belezavarodott a magyarázkodásba

"Úristen, Öntől hallok erről először" - így reagált a Vidnyánszky Attila földönfutóvá tételéről szóló Gyurcsány-mondatra vonatkozó kérdésre Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) osztályvezető tanára. Nem sokkal később viszont váratlanul ellentmondott korábbi kijelentésének, amikor az SZFE által kiadott (üggyel kapcsolatos) állásfoglalásról beszélt (ebben az egyetem - felemás módon - elhatárolja magát Gyurcsány szavaitól - szerk.). 

"Mit kell nekem ezzel kezdenem?", "Milyen szakma?", "Miért kellene nekem bármit kommentálnom?" - sorolta ingerülten a kérdéseket Fullajtár. Amikor az Origo munkatársa megjegyezte, hogy szeretné, ha - a szokásoknak megfelelően - ő kérdezne, ő pedig válaszolna, azt mondta, ő nem közszereplő, ezért nem lehet őt csak úgy kérdezgetni. "Bocsánat, közszereplőtől lehet ilyet kérdezni, én színész vagyok és tanár".

Hozzátette: csak és kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban hajlandó nyilatkozni az Origónak.

Nagy Ervin "távol tartja magát" a politikától 

Nagy Ervin megkeresésünkre mindössze annyit mondott, hogy távol tartja magát a politikától, ezért nem nyilatkozik bővebben Gyurcsány Ferenc kijelentéseitől. 

Ehhez a "távoltartáshoz" hozzá kell tenni, hogy tavaly decemberben például minősíthetetlenül gyalázta Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét a színházi törvény kapcsán.

Schilling Árpád relativizálja Gyurcsány szavait

Schilling Árpád, aki az utóbbi években Franciaországban él, erősen relativizálta Gyurcsány Ferenc szavait. Azt állította ugyanis, hogy "Gyurcsány Ferenc kijelentése épp azt a bosszúpolitizálást jeleníti meg, amelyre Vidnyánszky Attila ragadtatta magát, amikor azt mondta 2010-ben: most felénk leng az inga. Az ilyen beszédet rendkívül károsnak tartom, és elutasítom. A hatalom bunkósbotként való használata elfogadhatatlan, bárki is teszi ezt, bármilyen pozícióból".

Schilling még azt is hozzátette, hogy "Gyurcsánynak sajnos helye van a közéletben, hiszen Kocsis Máténak sem kellett távoznia, miután "zaklatószínháznak" nevezte a Katona József Színházat, amivel épp az volt a szándéka, mint Gyurcsány Ferencnek: a félelemkeltés. Az ilyen politikusoknak nem volna helye a közéletben, de ott vannak". Vagyis egy újabb hasonlattal relativizálta Gyurcsány döbbenetes mondatait: Schilling szerint a szexuális zaklatási ügybe mélyen belesüllyedt Katona József Színházat zaklatószínháznak nevezni ugyanaz, mint valakit vagyonelkobzással fenyegetni.

Jordán Tamás: "Ez az a kérdés, amire egyáltalán nem akarok válaszolni"

Az Origo elértük Jordán Tamást, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatóját, a Nemzeti Színház korábbi főigazgatóját, aki Nagy Ervinhez hasonlóan nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre. "Ez az a kérdés, amire egyáltalán nem akarok válaszolni" - mondta, hozzátéve, hogy korábbi (Vidnyánszky Attilát támadó) posztjában mindent elmondott "az egész témáról". "Gyurcsányról nem tudok véleményt mondani" - tette hozzá.  

A cikk teljes terjedelemben teljes IDE kattintva olvasható

Origo

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Életet mentett a SzívCity

Radar - Életet mentett a SzívCity

Az applikáció egy virtuális közösség, melynek tagjai készek megmenteni azokat az embereket, akiknek a szíve közterületen áll meg. Ezúttal egy 60 év körüli férfi köszönhette életét az alkalmazásnak.
A Fradi-Újpest utóélete

A Fradi-Újpest utóélete

Vihar egy pohár vízben ahogyan mondani szokták. Ez egy elég nagy pohár, ugyanis a telt házas Groupama Arénában lezajlott Ferencváros -Újpest bajnoki labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban voltak, akik olyat akartak belemagyarázni a sportesemény körítésébe, ami nem volt. Történt ugyanis, hogy a ferencvárosi szurkolók egy koreográfiát mutattak be a lelátón, amiben egyesek belekeverték az ukrán-orosz háborút.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

A baloldali pártok szabadulnának a DK-tól és vezetőjétől

A baloldali pártok szabadulnának a DK-tól és vezetőjétől

Gyurcsány Ferenccel nem lehet összefogni - már ezt állítja a DK korábbi szövetségese, a Jobbik. Az MSZP antidemokratikusnak, a Momentum pedig hazugnak nevezte a pártot. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint azonban a korábbi összefogás többi pártja a Momentumon kívül nem tud alternatívát kínálni a választóknak, Gyurcsány Ferenc egyedül fogja leuralni a baloldalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!