2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Mindenki Schmuck Andor állításait cáfolja

Közleményben cáfolta a Fővárosi Önkormányzat, hogy támogatást adott volna a Kitörés túrát szervező csoportnak. Ezt Schmuck Andor, a Szociáldemokraták elnöke állította az ATV-ben, a politikus emellett a szélsőjobboldal provokációjának nevezte a hagyományos megemlékezést. A szervezők február 11-én az ostromból kitörő magyar és német katonák egykori útvonalán 60 kilométert tesznek meg korhű egyenruhákban.

A második világháború alatt a németek több hónapon át védték Budapestet a Vörös Hadsereggel szemben, a főváros 1945. február 11-én, a kitörés napján került szovjet kézre. Az elesett német és magyar katonákról civil szervezetek is rendszeresen megemlékeznek. A Börzsöny Akciócsoport minden évben teljesítménytúrát szervez, azt az útvonalat járják be, amit a katonák tettek meg az 1945-ös kitöréskor.

A Kitörés 60 teljesítménytúrán a résztvevők különböző ellenőrzőpontokon haladnak át. Itt korhű katonai ruhákba öltözött önkéntesek várják őket és mutatják be a második világháborúban részt vevő magyar, szovjet, német, amerikai és brit csapatokat.

Schmuck Andor: – Azt gondolom, hogy vannak alapelvek. És ezekhez az alapelvekhez tartozik, hogy ilyen túra Magyarországon nem lehetséges. És van ezzel egy nagyon nagy probléma. Hogy a Magyar Természetbarát Szövetség hivatalos túrája. De mondok ennél problémásabbat is: ez a túra a főváros által kiírt Budapest Kupa része.
Kálmán Olga: – Tehát a főváros támogatja?
– Igen – mondta Schmuck Andor, a Magyar Szociáldemokraták Pártjának elnöke.

A beszélgetést követően a Szocdemek egy közleményt is kiadtak, melyben azt írták, ez a túra a szélsőjobb újabb, egyre kevésbé eltitkolt provokációja, nem természetbarát, hanem nácibarát fővárosi esemény.

A túrát szervező csoport visszautasítja a vádakat:

– Már az előző budapesti önkormányzati vezetés alatt is a Budapest Kupa része volt és soha semmilyen probléma nem volt ezzel. Azt is nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy soha egyetlen fillér támogatást se a Fővárosi Önkormányzattól, se más társadalmi szervezettől, vagy bármilyen szervezettől nem kaptunk. Túráinkat mindig is önkéntes, lelkes fiatal természetjárók és hagyományőrzők bevonásával szervezzük – fogalmazott Moys Zoltán, a Börzsöny Akciócsoport tagja.

Schmuck Andor állításait a Budapest Kupát működtető Teljesítménytúrázók Társasága és a Főpolgármesteri Hivatal is közleményben cáfolta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!