2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Menczer Tamás: maradunk a béke mellett

Magyarországot "bele akarják nyomni" az ukrajnai háborús konfliktusba és a háborúpárti táborba, "de mi maradunk a béke mellett" - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

  • Menczer Tamás: maradunk a béke mellett

Menczer Tamás arra, hogy az Európai Parlament (EP) bírálta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert minszki útja miatt, úgy reagált: az derült ki ismét, hogy ki a békepárti és ki a háborúpárti. Emlékeztetett: a magyar diplomácia vezetője azért utazott Fehéroroszországba, hogy a tárgyalás, a párbeszéd fontosságáról beszéljen, és minden - a háborúban érintett - felet ez irányába tereljen.

Szólt arról, hogy Oroszország atomhatalom, és egy atomhatalommal tárgyalni kell. Egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen beszélnek a harmadik világháború esélyéről, amit már önmagában rendkívül ijesztőnek értékelt. Úgy folytatta: egyre többen beszélnek atomhatalmak összecsapásáról, a NATO és Oroszország összeütközéséről, ami "mindnyájunk pusztulását jelentené, és ezt mindenképpen el kell kerülni".

"Akik nem akarnak tárgyalást, például azok az EP-képviselők, akik a magyar külügyminisztert bírálták, azok nem akarnak valójában békét és tűzszünetet, tehát háborúpártiak" - jelentette ki Menczer Tamás.

Az államtitkár megjegyezte, hogy álláspontja szerint ezeknek a politikusoknak történelmi felelősségük van abban, hogy az európai érdek ellen cselekszenek, ugyanis - mint hozzáfűzte - a béke európai érdek, magyar érdek, az egész világ, köztük a háborúban érintett felek érdeke is.

"A háborúban emberek halnak meg, családok mennek tönkre, milliók hagyják el az otthonukat, mindemellett itt az energia- és gazdasági válság, mindezekre az egyetlen helyes válasz az azonnali tűzszünet és a béke" - hangoztatta a politikus.

Kifejtette: "a békét elkezdték címkézni", ugyanis Brüsszel és a magyar baloldal szerint az azonnali béke "tisztességtelen, rossz, és nem igazságos" béke lenne. Erről megjegyezte: "a béke jó, a háború meg rossz, ez a valóság, ez ennyire egyszerű".

Szavai szerint Európában és a transzatlanti világban a háborúpártiak vannak többségben, globális szinten azonban a békepártiak. "Nem hagyhatjuk, hogy elnyomják a hangunkat, azt pedig pláne nem, hogy belesodorjanak minket a konfliktusba" - fogalmazott Menczer Tamás, rögzítve, hogy ezt nem is fogják hagyni.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a háborúba már rengeteg fegyvert szállítottak, de a béke "nem jött el", a konfliktus "durvább, mint valaha". A politikus egyúttal veszélyesnek és felelőtlennek minősítette azt a nyugati gondolkodást, amely szerint a háborút lehet irányítani, kontrollálni, ellenőrizni. Ezt háborút nem lehet ellenőrizni, és akik azt gondolják, hogy lehet, azok "a mi életünkkel játszanak" - mondta Menczer Tamás.

KAPCSOLÓDÓ: 

A magyar és a török vezetés is el akarja kerülni az ukrajnai háborúba sodródást

Menczer Tamás: Megint kiderült, hogy ki a békepárti, és ki a háborúpárti

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Elfogadható, hogy a Gyurcsány-párt képviselői újságírókat sértegetnek?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hozzájárult a parlament Svédország NATO-csatlakozásához

Hozzájárult a parlament Svédország NATO-csatlakozásához

Hozzájárult az Országgyűlés Svédország csatlakozásához az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO). A képviselők 188 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!