2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Mégsem tiltanak ki minden fizetős beteget a rendszerből

Puhult a kormány elképzelése: nem tiltanak ki minden fizetős beteget az állami ellátórendszerből. Az egészségügyi államtitkár a Hír TV-nek azt mondta: bizonyos feltételek mellett megmaradhat az Uzsoki-kórház VIP részlege. De nem veszíti el plusz bevételi forrásait az a 24 intézmény sem, amelyek műtőiket adják bérbe magánvállalkozásoknak. Zombor Gábor szerint a jövőben az ilyen jellegű tevékenységek is megmaradnak. A kormány a magáncégekkel kötött drága szerződéseket viszont felszámolná ott, ahol van még szabad kórházi kapacitás.

Az Uzsoki Utcai Kórház az egyik Budapesten, amelynek van saját VIP részlege. Ezt csak a fizetős páciensek vehetik igénybe. Az osztálynak vannak saját eszközei, intenzív osztálya, az orvosokat, és az ápoló személyzetet a kórház adja. A hét elején még az intézményvezető is úgy tudta: el kell búcsúzniuk a privát betegeiktől, mert a kormány kitiltja a magánellátást az intézményből. A kórház évi 100 millió forint pluszpénztől esett volna így el.

„Szerintem nem kell megszűnniük.” – Az egészségügyi államtitkár pénteken már azt mondta a Hír TV-nek: bizonyos feltételek mellett a kórház megtarthatja exkluzív részlegét. „Az »Uzsoki-rendszer« jelenleg is úgy tudom, hogy működik. Döntően külföldi betegeket látnak el. Szintén egyeztetni fogunk a főigazgató asszonnyal, hogy a magyar betegek vonatkozásában az OEP által finanszírozott ellátást végeznek, akkor milyen a helyes megoldás, és ezt majd jogszabályban rögzíteni is fogjuk” – fogalmazott Zombor Gábor.

De nemcsak az Uzsoki-kórházban aggódnak a fizetős betegek kitiltása miatt. Úgy tudjuk: 24 intézmény – köztük a Bethesda Gyermekkórház is – úgy szerez pluszbevételt, hogy üresen álló műtőiket bérbe adják vállalkozóknak: jellemzően szépészeti beavatkozásokra. Zombor Gábor szerint ezek a tevékenységek is megmaradhatnak. A szaktárca minden kórházzal külön-külön egyeztet majd. Ami viszont biztosan tilos lesz, hogy egy magánrendelést folytató orvos az őt alkalmazó kórház eszközeivel és személyzetével kezeltesse privát páciensét.

Pórul járhatnak azok a magáncégek is, amelyekhez a kórházak jelenleg kiszervezik az MR- vagy CT-vizsgálatokat, hogy csökkentsék a várólistát. A társadalombiztosító ugyanis a közellátásban meghatározza, hogy egy-egy hónapban hány vizsgálatot lehet elvégezni a kórház gépeivel és ezt nem lehet túllépni. Az intézmények berendezései így kihasználatlanul állnak. „Ebből az is következik, hogy itt nem a gépellátottsággal, orvosellátottsággal vagy személyzettel van probléma. Ami jelenleg van, annál 10-20-30 százalékkal nagyobb kapacitás állna rendelkezésre. Hanem itt kifejezetten költségvetési támogatások vannak korlátozva” – mondja Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

A tevékenységek átcsoportosítása mellett átalakítás várható jövőre az egészségügyi háttérintézményekben is. A kormányzat önálló népegészségügyi intézetet hoz létre a minisztérium szakmai felügyelete alatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!