2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Belföld

Mégsem a szolgáltatók fizetik a mérőórákat

Mégsem állják minden esetben a szolgáltatók a mérőórák cseréjének költségeit. Szegeden a távfűtéses lakások tulajdonosai fizetnek, a szolgáltató már fel is szólította őket, hogy év végéig szereltessék be az új melegvízórát. A kormány év elején jelentette be, hogy ezentúl a mérőórákkal kapcsolatos összes költség a szolgáltatókat terheli.

Februárban jelentette be az akkori kormányszóvivő és a Fidesz rezsibiztosa, hogy a mérőórák cseréjének költségeit a szolgáltatókra hárítják. Mivel a gáz- és a villanyórák cseréjéért már akkor sem kellett fizetniük a fogyasztóknak, a bejelentett lakossági tehercsökkentés a vízórákra korlátozódott.

De a szolgáltatókat csak a főmérők cseréjének költségei terhelik automatikusan, mert csak azok az órák vannak a tulajdonukban. A társasházi lakásokba beszerelt mellékmérők tulajdonosai a lakók, így az egyedi órák cseréjének, hitelesítésének vagy karbantartásának költségeit nekik kell állniuk.

Jogszabály írja elő, hogy a vízórát 8 évente cserélni kell. A szegedi távhőszolgáltató a közelmúltban értesítette ügyfeleit, hogy év végéig szereltessenek be új melegvízórát.

A Budapesti Társasházi Közös Képviselők Egyesülete szerint a szabályozás rossz. „A mellékmérő méri a lakás pontos fogyasztását. Ezért mindenkinek az az érdeke, hogy ilyen mérője legyen. A gázóra és a villanyóra is ilyen, a szolgáltató ezekben az esetekben mégsem fizetteti ki a cserét az emberekkel. A megoldás az lehetne, ha a vízmérőcsere költsége is a vízműcéget terhelné" – mondta a Budapesti Társasházi Közös Képviselők Egyesületének alelnöke, Pucher György.

Budapesten a társasházak 80 százalékában egyedi mérőórák is vannak. „Szolnok város és az Alfa-Nova Kft. ezt közösen bevállalja, nem kell a lakóknak ezt a  költséget kifizetni" – nyilatkozta a Hír TV-nek Szalay Ferenc polgármester.

Szolnokon a lakásokba szerelt melegvízórák cseréjének költségeit a szolgáltató és az önkormányzat magára vállalta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Pünkösd: az egyház születésének napja + videó

Pünkösd: az egyház születésének napja + videó

A szakember arról is beszélt, hogy könyvet írt a pünkösről, éppen emiatt, a karácsony az a születésről szól, a húsvét a halálról és a feltámadás reményéről, a pünkösd pedig a Szentlélek kiáramlásáról.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!