2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Máris szervezkedik a baloldal Trócsányi ellen

Trócsányi Lászlónak a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát szánja az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen, aki bemutatta a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét. A DK, az MSZP és a Momentum EP-képviselői azonnal jelezték, hogy nem szavazzák meg a fideszes jelöltet.

  • Máris szervezkedik a baloldal Trócsányi ellen

 

Ursula von der Leyen, aki kedden mutatta be a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét.

Közzétették Ursula von der Leyen levelét, amelyet Trócsányi László korábbi  igazságügyi miniszternek írt.

A hatoldalas dokumentum első felében azt ismerteti, hogyan is tervezi megszervezni a testület munkáját. Mint írja, egyes jogköreit átruházza a nyolc alelnökre, akik majd egy-egy nagyobb terület munkáját fogják koordinálni, szoros együttműködésben az azokért felelős biztosokkal, illetve a testület főtitkárával, és mindegyik biztos tagja lesz legalább egy ilyen csoportnak.

Ezt követően kitért a Trócsányinak szánt portfólióra, kulcsfontosságúnak nevezve, hogy "stabil, biztonságos és virágzó" országok vegyék körbe az Európai Uniót, ezért aktívan jelen kell lenni ezen régiókban.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja üdvözölte, hogy az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület egyik legfontosabb biztosi posztját, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős portfóliót szánja Trócsányi Lászlónak.

Hevesen tiltakozik az ellenzék

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője közleményében azt írta, pártja álláspontja szerint Trócsányi László, Orbán minden demokrácia- és jogállamellenes törekvését kiszolgáló igazságügyminisztereként alkalmatlan arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen.

A bejelentés után Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője közösségi oldalán jelentette be, hogy elvi okokból nemmel fog szavazni az Európai Bizottságra. Sem Ursula von der Leyen, sem Trócsányi László jelölésével nem ért egyet.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője szintén az egyik közösségi oldalon reagált Trócsányi László biztosi jelölésére. Bejegyzése szerint teljes mértékben elfogadhatatlan a volt igazságügyi miniszter a tisztségre.

A 168 órának eljuttatott közleményében Donáth Anna momentumos EP-képviselő, aki személyesen arra fogja biztatni a liberális Renew Europe frakciót, hogy ne támogassák Trócsányi biztossá választását az Európai Parlamentben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék Magyarország ellen cselekszik.

Mi ezzel szemben azt gondoljuk, hogy nem Brüsszelt, ráadásul Brüsszelnek a balliberális oldalát kellene Magyarországgal szemben képviselnie az ellenzéki képviselőknek, hanem pont fordítva, a magyar érdekeket kellene nekik is Brüsszelben képviselni, és a belpolitikai vitákat pedig itt Magyarországon lefolytatni. De évek óta azt látjuk, hogy az ellenzék egy sajátos internacionalista irányt vett, és úgy gondolja, hogy mindennel szemben, ami magyar, Brüsszelben küzdenie kell

- mondta a tárcavezető.

A magyar kormány új korszakot vár az unió bevándorláspolitikájában. A kabinet megelőlegezett bizalommal viseltet, de határozott elvárásokat támaszt a hamarosan megalakuló új Európai Bizottság iránt. Az új testülettől kiegyensúlyozottabb és józanabb vezetést várnak, ami új korszakot nyit majd az unió bevándorláspolitikájában.

A biztosok meghallgatása szeptember végén kezdődik majd a különböző szakbizottságokban. A végső döntést az Európai Parlament hozza meg Strasbourgban, ahol október 23-án szavaznak a jelöltekről.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!