2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

EU-tisztújítás - Trócsányi Lászlót bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztosnak jelölték

Ezt a portfóliót eddig az osztrák Johannes Hahn tartotta kézben.

  •  EU-tisztújítás - Trócsányi Lászlót bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztosnak jelölték

A volt igazságügyi miniszter Trócsányi elődje, Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztos volt az előző ciklusban.

Ursula von der Leyen bemutatta a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét. A volt német védelmi miniszter a nemek egyensúlyára törekedett: a jelöltek között tizenkét nő és tizennégy férfi van. A jelenlegi bizottság nyolc tagját jelölték újra. A biztosok meghallgatása szeptember végén kezdődik majd a különböző szakbizottságokban. A végső döntést az Európai Parlament hozza meg Strasbourgban, ahol október 23-án szavaznak a jelöltekről.

Üdvözölte a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja, hogy az egyik legfontosabb biztosi portfóliót szánják Trócsányi Lászlónak

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja üdvözölte, hogy az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület egyik legfontosabb biztosi posztját, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős portfóliót szánja Trócsányi Lászlónak.

A képviselőcsoport MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a bővítéspolitika uniós biztosi portfóliója évtizedek óta a mindenkori Európai Bizottság egyik legnagyobb súllyal rendelkező posztja.

Kiemelték, Magyarország a kezdetektől fogva élen járt az uniós bővítés támogatásában, Horvátország csatlakozásának egyik legfontosabb szövetségese volt. A magyar kormánynak jelenleg is kiemelt céljai közé tartozik a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja - írták.

"Meggyőződésünk szerint a bővítés révén alakulhat ki Európa tényleges újraegyesítése" - fogalmaztak.

A közlemény szerint Trócsányi László nemzetközileg elismert szaktekintély. Hosszú évek diplomáciai tapasztalata maradéktalanul alkalmassá teszi az egyik legfontosabb biztosi feladat ellátására.

Ursula von der Leyen kedden ismertette, melyik biztosjelöltnek milyen feladatot szán a november elején hivatalba lépő testületben.

A kormány új korszakot vár az unió bevándorláspolitikájában

A magyar kormány új korszakot vár az unió bevándorláspolitikájában - reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének keddi bejelentésére, hogy Trócsányi Lászlónak szánja a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztosi posztot.

A magyar kormány megelőlegezett bizalommal, de határozott elvárásokat támaszt a hamarosan megalakuló új Európai Bizottság iránt - fogalmaz a közlemény.

Közölték: a kormány bízik abban, hogy olyan új Európai Bizottság fog felállni, amely kiegyensúlyozottabb, józanabb uniós vezetést hoz és új korszakot nyit az unió bevándorláspolitikájában is.

A magyar emberek egyértelművé tették, azt várják az új brüsszeli vezetéstől, hogy állítsa meg bevándorlást, védje meg a nemzetek Európáját és a keresztény kultúrát - hangsúlyozzák.

A közlemény kiemeli: Trócsányi László a magyar kormány biztosjelöltjeként, az új Európai Bizottság leendő biztosaként is ezeket az értékeket vallja.

Ezért számítunk rá, hogy megválasztását az Európai Parlament bevándorláspárti erői minden erejükkel megpróbálják majd megakadályozni - írják.

A magyar biztosjelöltnek szánt szomszédságpolitika és EU-bővítés terület az egyik legfontosabb portfólió és lehetőség arra, hogy az Európa Unió újabb tagállamokkal erősödjön. Fontos cél a balkáni országok stabilizálása, a migráció megállítása érdekében is - zárul a közlemény.

A Hír TV tudósítója, Zöldhegyi Katalin Brüsszelből számolt be az eseményekről. 

Von der Leyen: Magyarország céljai megegyeznek a bizottságéval a Nyugat-Balkán uniós integrációját illetően

Magyarország céljai egyértelműek, és azok megegyeznek az új uniós bizottságéval a Nyugat-Balkán uniós integrációját illetően - jelentette ki az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen Brüsszelben, újságírói kérdésre válaszolva kedden.

Ursula von der Leyen kedden ismertette, melyik biztosjelöltnek milyen feladatot szán a november elején hivatalba lépő testületben. A megválasztott elnök a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős portfóliót szánja Trócsányi Lászlónak.

Von der Leyen hangsúlyozta, nagyon jó kapcsolatot ápol a Nyugat-Balkán országaival, amelyek uniós integrációja az új Európai Bizottság legfőbb feladatainak középpontjába kerül majd.

"Úgy gondolom, Magyarország az az ország, amely pontosan ennek megfelelően fog együttműködni" - fogalmazott.

Trócsányi: nagy megtiszteltetés a szomszédság- és bővítéspolitikai portfólió

Nagy megtiszteltetésnek nevezte kedden Trócsányi László mind maga, mind Magyarország számára, hogy a szomszédság- és bővítéspolitikai tárcát kapta Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság megválasztott elnökétől.

"Az európai parlamenti meghallgatásom során hangsúlyozni fogom, hogy mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a felelősségteljes feladatnak teljes mértékben eleget tudjak tenni" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a magyar biztosjelölt, hozzátéve, hogy örömmel értesült a bejelentésről.

Rámutatott, hogy munkája során nagymértékben támaszkodni kíván azokra a tapasztalataira, amelyeket a diplomáciában, illetve a nemzetközi jogi közösségben szerzett.

"Mind a bővítés, mind az európai szomszédságpolitika olyan kiemelt figyelmet érdemlő terület, amely kihatással van az európai polgárok mindennapjaira" - közölte.

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke kedden jelentette be, hogy kinek milyen feladatot szán az új brüsszeli testületben.

A meghallgatások szeptember végén kezdődnek az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságaiban. A végleges összetételt tükröző listáról várhatólag októberben szavaz a képviselő-testület. Végül a tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.

MTI, Hír TV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!