2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Belföld

Magyarságtudatra nevelnek a református iskolák

Magyarságtudatra, nemzettudatra és a tudás tiszteletére nevelnek a református iskolák – mondta a köznevelési államtitkár a Kárpát-medence református oktatási intézményeinek tanévnyitóján. A baptisták Budapesten tartották az ünnepélyes tanévnyitót, az óbudai, kéttannyelvű gimnáziumban szeptembertől magyar-kínai képzés indul.

A református iskolák tanévnyitóját Kecskeméten tartották, a református egyház lelkészi vezetője igehirdetésében arról beszélt, hogy a diákok a hitből meríthetnek erőt a tanuláshoz. „Az Isten mindig megfrissülő, éltető jelenléte, tápláló igéje és lelke, amelyik késszé, nyitottá, szabaddá tesz arra, hogy merjünk tovább menni, merjünk valamit vállalni, hogy merjük magunkat rábízni az élő Istenre, mert ő gondoskodik" – jelentette ki Bölcskei Gusztáv.

A köznevelési államtitkár, aki első diplomáját szintén egyházi egyetemen szerezte, azt mondta, hogy az egyházi iskolák a világnézeti semlegesség helyett az értékteremtést tartják feladatuknak. „Magyarságtudatra, nemzettudatra, egyáltalán a tudás tiszteletére nevelnek ezek az intézmények. Mint például azzal is, hogy egy istentisztelet keretében kezdjük a tanévet, nemcsak országosan és Kárpát-medence szintjén, hanem mindenütt, a református gyülekezetek – mondta Czunyiné Bertalan Judit.


A baptisták Óbudán, a kéttannyelvű Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumban nyitották meg ünnepélyesen a tanévet. Az intézmény elsőként indít kínai-magyar képzést az országban.

Az igazgató szerint a tanévkezdést csak az e-napló hiánya nehezíti. Az elektronikus adminisztrációs rendszer nem működik.

– Az első fennakadás nyilván ott lesz, hogy minden iskola hirtelen naplót szeretne majd vásárolni, illetve a szükséges dokumentumokat, ellenőrzőket, egyéb dolgokat. A Pátria Nyomda kapacitásai korlátozottak, tehát ezt nem fogja tudni valószínűleg ellátni, vagy lesznek fennakadások és utána amikor papír alapról át kell állni a pedagógusoknak és minden egyes dokumentumot át kell majd vezetni az elektronikus naplóba – tette hozzá
Berczelédi Zsolt.

Az e-naplóhoz szükséges szoftvereket az egyik oktatási háttérintézmény szerezte volna be, de az eljárást a Közbeszerzési Hatóság leállíttatta. A szerződéseket csak a vizsgálatok lezárulta után lehet megkötni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kiderült, hogy hány órakor kezdődik a Békemenet + videó

Kiderült, hogy hány órakor kezdődik a Békemenet + videó

A június elsejei Békemenet részleteit ismertették szerda délelőtt a szervezők. Az eseményen ott lesz a miniszterelnök is, aki beszédet mond majd. A sajtótájékoztatón ott volt kollégánk Marschal Gréta. Ő számolt be a részletekről.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!