2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Magyarország ezzel igazán fejlett országgá válhat

Orbán Viktor szerint ha jól használjuk fel a 2014 és 2020 közötti uniós forrásokat, akkor 7 év múlva Magyarország egy fejlett ország lesz és képes lesz az adósságát is gyorsabban törleszteni. A miniszterelnök ezt az Országházban mondta, amikor átvette José Manuel Barrosótól, az Európai Bizottság leköszönő elnökétől a brüsszeli testület és Magyarország közötti partnerségi megállapodás dokumentumait.

34 milliárd eurós búcsúajándékkal érkezett Budapestre az Európai Bizottság leköszönő elnöke. José Manuel Barroso magyarországi látogatásán adta át Orbán Viktornak a felzárkóztatási támogatásokról rendelkező partnerségi megállapodás iratait. Az uniós összeg az előírt önerővel kiegészítve 12 ezer milliárd forint fejlesztést jelent 2014 és 2020 között Magyarországnak.

„Ha jól használjuk fel, akkor hét év múlva Magyarország egy fejlett ország lesz, magas szinten lesz képes önfenntartásra és további önépítésre, és olyan ország lesz, amely képes lesz az adósságait is gyorsabban törleszteni, minthogy tettük ezt az elmúlt hét esztendőben” – mondta el Orbán Viktor.

José Manuel Barroso nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy a következő hét évben Magyarország jóval több pénzt kap az Európai Uniótól, mint amennyit befizet a közös kasszába.

 

„Magyarország mindig is az EU szolidaritásának legnagyobb haszonélvezője volt: 2007 és 2013 között több mint 63 ezer fejlesztési programot finanszírozott a több mint 8200 milliárd forintnyi EU-s támogatásból. A 2014–20-as időszakban Magyarország 8000 milliárd forinttal fog többet kapni annál, amennyivel hozzájárul az Európai Unió költségvetéséhez” – mondta el José Manuel Barroso.

Magyarország és az Európai Unió nézeteltéréseit mindkét fél szóba hozta. „A vitáknak köszönhetően ma azt mondhatom, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország az unióban, amelyet a bizottság a sarkától a füléig az európai értékek szempontjából átvilágított” – fejtette ki Orbán Viktor.

Az Európai Bizottság leköszönő elnöke pedig úgy fogalmazott: az elmúlt években a párbeszéd nem volt mindig egyszerű Budapesttel.

Tüntetők várták

Antiglobalista tüntetés várta díszdoktorrá avatása előtt José Manuel Barrosót a Corvinus egyetemnél. A körülbelül 20 fős demonstrációval az Európai Unió és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi egyezmény ellen tiltakozott az ATTAC Magyarország szervezet.

Az Európai Bizottság leköszönő elnökét a hivatalos méltatás szerint az Európai Bizottságban tíz éven át folytatott elnöki munkája miatt tüntette ki az egyetem. Barroso köszönőbeszédében elmondta: elnöksége egyik legfontosabb eredményének tartja, hogy az Európai Unió egy évtized alatt csaknem megkétszerezte tagállamai számát, és az unió ez alatt az idő alatt bebizonyította, hogy nemcsak piaci közösség, hanem a békén, a szabadságon és az igazságosságon alapuló együttműködés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!