2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

Magyar rajzfilmsorozat Voltaire művéből

A vasárnapig tartó 16. Anilogue animációs filmfesztiválon számos magyar produkció is szerepel, ezek között van a Voltaire klasszikusa nyomán készült Candide kalandjai is, amelynek díszbemutatóját pénteken este tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

  • Magyar rajzfilmsorozat Voltaire művéből

A Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs és Bera Nándor rendezésében készült 13 részes animációs filmsorozat a 18. századi szatírát szabad asszociációval emeli át a 21. századba. Az alkotók Kovásznai György animációs rendező öröksége előtt is tisztelegnek filmjükkel, aki 1983-ban bekövetkezett halála előtt második egészestés animációja, a Candide előkészítésén dolgozott.

Kreif Zsuzsáék alkotásában, amely az eredeti regényhez hasonlóan szatirikus hangvételű, Candide kortárs helyszíneken próbálja elnyerni Kunigunda szívét. A megpróbáltatásokon pedig Pangloss mester tanítását követve optimistán igyekszik felülkerekedni.

Az animációs sorozat zenéjét Benjamin Efrati francia multimédia-művész szerezte, aki korábban is dolgozott már együtt a Candide alkotóival, akikhez régi ismeretség fűzi. Efrati szerint a francia animáció jelenleg nagyon konzervatív irányt képvisel, hozzá közelebb áll a magyar művészek grafikai világa.

Turai Balázzsal még a középiskolából ismerjük egymást. A Genf melletti francia városban, Ferney-Voltaire-ben jártunk együtt iskolába, ahol klasszikus, modern és hagyományos folkór zenét is tanultunk, ami nagy hatással volt rám – mesélte Efrati az MTI-nek hozzáfűzve, hogy Ferney Voltaire városa, a francia író és filozófus hosszú ideig élt ott.

Efrati 2006-ban Mario Amehou íróval, Wassim Halal libanoni-francia zeneszerzővel, az elektronikus zenével foglalkozó Noel Sarlaw-val, valamint a magyar animációs rendező Turai Balázzsal és másokkal együtt alapította meg a Miracle művészeti csoportot.

A francia művész, aki zeneszerzőként jegyezte Turai Balázs Mirikal című animációs rövidfilmjét és ő komponálta Turai legutóbbi, Róma bukása című rövid animációjának zenéjét is, a kezdetektől bekapcsolódott a Candide kalandjainak születésébe.

Az animációs sorozatot Kreif Zsuzsa, Turai Balázs és Bera Nándor rendezte, a forgatókönyvet Bera és Turai írta. Mivel Efrati közben Párizsban élt, skype-on tartották a kapcsolatot egymással.

Filozófusként nagyon érdekel a 18. század – mondta Efrati, hozzáfűzve, hogy a Candide korabeli világa sok szempontból jól illeszkedik a mai, rengeteg politikai problémával terhelt világhoz, a mű szatirikus hangja pedig nagyon illik Turai és Kreif humorához is, aminek néha szintén erős szatirikus éle van.

A szatirikus tónus a sorozat zenei világában is megjelenik, amikor Efrati a klasszikus hangzást a videojátékok digitális hangzásává változtatja. A közös munka során az alkotóktól megkapta az egyes epizódok vázlatát, ez alapján komponálta a számítógéppel létrehozott elektronikus zenét. Mint mondta, az analóg és digitális szintetizátor segítségével minden hang életre kelt, plusz érzelmi töltést adva a zenének. A soundtrack elkészítésében Wassim Halal és Noel Sarlaw is részt vett - tette hozzá.

A Candide kapcsán arról is beszélt, mennyire fontos, hogy az emberek megtanulják kritikusan szemlélni és befogadni a világot. Ha nincsenek szűrőink, csak bábúk vagyunk, ezért nagy szerepe van a tanulásnak, az oktatásnak – fejtette ki.

Efrati a Miracle csoporttal számos projekten dolgozik. Mint felidézte, tavaly Nuit Blanche kortárs francia művészeti fesztiválon szerepelt egy animációs installációja, a XenoXenism című projekt, az ehhez készült rövid animációnak ő volt a rendezője, s a projektben Kreif Zsuzsa, Marjai Petra és Zétényi Borbála is részt vett.

Az Anilogue versenyprogramjában szereplő további magyar alkotások közül a hétvégén tűzik műsorra a Még egy nap élet című egészestés, magyar koprodukcióval készült animációt, amely az angolai polgárháborút idézi fel. A rövidfilmes programban pedig Bucsi Réka Solar Walk és Hegyi Olivér Take Me Please című alkotása mellett Turai Balázs Róma bukása, Molnár Eszter Csillebérc - Tündérek a budai hegyekben, Ivády Tamás Meg akarlak tartani, Szénási Marcell Zűrös környék, Varga Tímea Laura Még nem, Láng Orsolya Szezon után és Traub Viktória Sellők és rinocéroszok című munkája is látható még a fesztivál utolsó napjaiban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!