2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Magyar Nemzet: Politikai mészárlással telt Karácsony Gergely első száz napja

Karácsony Gergely főpolgármester száz napja stadionstopot, olcsó BKV-t, rezsitámogatást, klímavédelmi intézkedéseket és egy szabadabb, zöldebb Budapestet ígért. A hangzatos programból és szólamokból azonban kórházstop, szimbolikus intézkedések, neki nem tetsző sajtótermék betiltásával való fenyegetés lett. Az új főpolgármester arra a legbüszkébb, hogy nemzetközi vállalások megtorpedózásával zsarolva sikerült választási ígéretének megvalósításához forrást szerezni.

  • Magyar Nemzet: Politikai mészárlással telt Karácsony Gergely első száz napja

Az interneten elérhető ígéretfigyelő szerint Karácsony Gergely önkormányzati kampányban tett ígéreteinek alig 3,6 százaléka teljesült. – Szereztünk ötvenmilliárdot a budapesti járóbeteg-ellátás fejlesztésére, felszámoltuk azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé tették a parkolási maffia működését, új irányba fordítottuk az önkormányzat működését, elértük, hogy minden jövőbeni döntésnél érvényesüljenek a klímavédelem szempontjai, fontos személyi döntéseket hoztunk – fogalmazott a főpolgármester a Népszavának adott szombati interjúban az első száz nap eredményei kapcsán, egyben hozzátette, hogy szerinte időarányosan jól állnak programjuk teljesítésével.

Kezükben a döntés

Karácsony Gergely markáns választási ígéretei között szerepelt, hogy stadion­stopot hirdet, amíg nincs minden kerületben CT- és MR-berendezés. A követelése légbőlkapott volt, hiszen egy-egy kerületre majdnem két CT jutott megválasztása idején. Talán ezért nem is ragaszkodott hozzá túl következetesen. A stadionstop a Puskás Ferenc stadion esetében szinte azonnal tárgytalanná vált, az aréna október 13-án már kulcsrakész volt. Az épülő kispesti Honvéd-stadionhoz pedig a XIX. kerület baloldali vezetése ragaszkodott foggal-körömmel. Az új főpolgármester a nagy világversenyek – a 2022-es kézilabda-Eb és a 2023-as atlétikai vb – megrendezésének ellehetetlenítésével kezdett fenyegetőzni. Karácsony Gergely jogilag ugyan nem tudta volna blokkolni ezeket az építkezéseket, de a kormány mégis az új vezetés kezébe adta a döntést. – Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak – szögezte le Orbán Viktor parlamenti felszólalásában október 22-én. Ennek jegyében kapott meghívót – elődjéhez hasonlóan – az új főpolgármester a budapesti ügyekkel is foglalkozó novemberi kormányülésre. Decemberben pedig újra összeült a főváros és a kormány képviselőiből álló Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, és folyamatos az egyeztetés Karácsony, valamint Fürjes Balázs államtitkár között.

A kézilabda-Eb-re épülő multifunkcionális csarnokra a Népliget buszpályaudvar mögött Ferencváros új, ellenzéki vezetése azonnal rábólintott. Az atlétikai vb megrendezését a kormánnyal folytatott tárgyalásokat követően a főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés is támogatta. Az alku része, hogy az állami forrásokból – a már futó, 700 milliárd forintos Egészséges Budapest program keretében – öt éven át évi tízmilliárd forint jut a kerületi járóbeteg-ellátásra, melyből kétmilliár­dot a CT- és MR-vizsgálatok várólistáinak megszüntetésére fordítanak. A megállapodás persze nem jelentette azt, hogy Karácsony más vitás kérdésekkel, például a szemétszállítás díjának elszámolásával ne próbálta volna megzsarolni a kormányt, hogy mégsem írja alá az atlétikai vb megrendezését támogató okiratot.

 Budapest ellenzéki vezetője szabad utat adott a Gyurcsány–Bajnai-korszak haszonélvezőinek, akik megszállták a fővárosi intézményeket

Fotó: Kurucz Árpád

 

Stadionstopból kórházstop

A sportlétesítmények felépítésének blokkolásától látványosan visszakozó Karácsony novemberben új célpontot talált magának a legnagyobb fővárosi egészségügyi fejlesztés, a Dél-budai Centrumkórház képében. A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésére beterjesztett javaslatok között szerepelt az Egészséges Budapest program „továbbfejlesztése”, amelyben Karácsony Gergely főpolgármester felhatalmazást kér ahhoz, hogy tárgyalásokat kezdjen a kormánnyal a még el nem kezdett egészségügyi nagyberuházások, fejlesztések jövőjéről. A főpolgármester előterjesztésével szemben három héttel később az ellenzéki többség már nem szavazta meg a budapesti egészségügy fejlesztéséről szóló Fidesz-javaslatot, amelyben többek között a Dél-budai Centrumkórház XI. kerületi felépítése melletti elköteleződésre is kérték a testületet. Karácsonyék a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának decemberi ülésén a Dobogó nevű városrészben, 14 hektáron felépíteni tervezett szuperkórház kapcsán felajánlást tettek, hogy a jobb tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkező Etele tér környékén, fővárosi telken épülhessen fel a kórház. Az elmúlt több mint egy hónapban azonban még nem találták meg a területet. A XI. kerület kormánypárti országgyűlési képviselője, Simicskó István szerint nyilvánvaló, hogy Karácsonyék időhúzásra játszanak.

Célkeresztben a Liget

A nyugati világ legnagyobb kulturális célú beruházása, a Liget Budapest projekt is a balliberális városvezetés célkeresztjében van. Mivel a Liget-projekt megígért teljes leállítása nem megvalósítható, Karácsony néhány héttel a választás után már arról beszélt, hogy az épülő mélygarázs jó, a park tájépítészeti felújítása, megújítása szerinte megfelelő. Az új városvezetés már csak a még el sem kezdett, azonban jogerős építési engedéllyel rendelkező intézmények, az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház felépítését nem támogatja.

Az ellenzéki főpolgármester azt is megígérte, hogy 14 éves korig és az álláskeresők számára ingyenes lesz a tömegközlekedés. Karácsony a kampányban a BKV és a főváros pénzügyi helyzetének pontos ismerete nélkül arról is beszélt, hogy a bérletek árát nem emelik, sőt csökkentik, ösztönözve az embereket az éves bérlet megvásárlására. Az olcsóbb tömegközlekedésből eddig csak – a rekordalacsony munkanélküliség mellett – az álláskeresők igazolás ellenében ingyenes utazása valósult meg, a gyermekek díjtalan utazása és a bérletár csökkentése ügyében még nem született közgyűlési beadvány. Karácsony a patkányirtással kapcsolatos szerződésének – amit egyébként maga is megszavazott – felbontását is bedobta a közbeszédbe, közegészségügyi veszélyhelyzetre hivatkozva. Azt azonban nem vette figyelembe, hogy maga az országos tisztifőorvos cáfolta, hogy vészhelyzet lenne.

A szociális ígéretek között szerepelt, hogy évi egyszeri húszezer forint rezsitámogatást kapnak a nyugdíjasok és a rászoruló családok, azonban a főváros tájékoztatása szerint erre a segítségre ebben a fűtési szezonban már nem számíthatnak az érintettek.

 A szivárványkoalíció főpolgármestere egy új korszak kezdetét hirdette, de a látszatpolitizáláson és a klientúraépítésen kívül másra nem nagyon futotta az erejéből

Fotó: Mirkó István

 

Szimbolikus pánikkezelés

Korábbi vállalásának megfelelően Karácsony azonnal klímavészhelyzetet hirdetett, ami valójában egy deklaráció. Ezzel szemben az előző városvezetés által jelentősen megszigorított szmogrendelet van érvényben, és Budapestnek két éve van a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott klímastratégiája, sőt Budapest elsőként csatlakozott az Under Two nemzetközi környezetvédelmi koalícióhoz is. Az Ország­gyűlés fenntartható fejlődés bizottságában Karácsony kérdéseket kapott arról, hogy mi is az a klímavészhelyzet, a válaszából pedig az derült ki, hogy semmilyen konkrét tervük nincs. A bizottsági ülésen arra sem kaptak konkrét választ a képviselők, hogy a főváros új vezetése mikor és a város mely területeiről akarja kitiltani a dízel-, illetve a benzines autókat, és erről hogyan értesítik a fővárosiakat.

A kamerák kereszttüzében bringára pattanó Karácsony azt is kilátásba helyezte, hogy hétvégente az autók helyett a gyalogosoké és a kerékpárosoké lesznek a rakpartok. A főpolgármester hosszabb távon kevesebb felszíni parkolót, kevesebb járművet szeretne látni a városban, és bevezetné a behajtási díjat is. Az egységes fővárosi parkolási rendszer kialakítása ügyé­ben a főváros július 1-jétől felmondatja a kerületek által a parkolás ellenőrzésére kötött alvállalkozói szerződéseket. Ami mindenkit érint, az a parkolás kényelmetlenné tétele: a jövőben jóval kevesebb parkolóautomata lesz, így aki készpénzzel akar fizetni, akár 250 métert is gyalogolhat.

Karácsony az ellenzék közös jelöltjeként azt állította, bevezeti a legszigorúbb átláthatósági rendelkezéseket – erről is csak egy deklaráció született –, és elkezdik feldolgozni az elmúlt öt év minden szerződését, ezeket nyilvánosságra hozzák, jogi elemzés alá vetik, és ha találnak elítélendő vagy bűncselekményre utaló jelenséget, akkor ezeket kivizsgálják. A fenyegetésnek is beillő vizsgálatok az első száz napban nem eredményeztek büntetőjogi eljárást, ami bizonyítja, hogy az ellenzék által a kampányban az előző fővárosi vezetéssel kapcsolatban megfogalmazott korrupciós ügyek rágalmazások voltak.

Az SZDSZ kísértete járja be a Városházát

Karácsony Gergelyből már főpolgármesterré választása estéjén kitört a doktriner liberális. A Párbeszéd politikusa arról beszélt – utólag félreértésnek nevezve –, hogy az abortuszt támogató programot indítana, illetve több alkalommal hangoztatta, hogy a melegfelvonulás idejére szivárványszínű zászlót tűzne ki a városházára. Számára vonzó példaként említette azt, hogy a szlovén főváros, Ljubljana városházának épületé­ben melegbár is működik. Az új főpolgármester retorikai nyitányként a megválasztása után pár nappal már az Index.hu élő adásában nácizott. – Mondjuk a Wass Albert térnek például nem nagyon örülök, megmondom őszintén. Tehát a Széll Kálmán legalább nem volt, hogy mondjam, náci vagy náci kollaboráns. Wass Albert írói munkájának minősége nem írja felül a politikai támadhatóságát – nyilatkozta Karácsony, hogy aztán majd részlegesen elnézést kérjen azoktól, akiket megbántott.

A fentiekre Karácsony még egy lapáttal rátett azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés november 5-i alakuló ülésén javaslatot tett a XIII. kerületi Szent István parkban az államalapítót ábrázoló szobor felállításának felfüggesztésére egyes civil szervezetek zöldterületet féltő petíciójára hivatkozva. Az ellenzéki főpolgármester pártja korábban a bolsevik filozófus, Lukács György szobrának a parkban maradása mellett kampányolt. Akkor nem bántotta Karácsonyékat, hogy milyen szellemi, erkölcsi árnyék vetül a szép zöld gyepre.

A főpolgármester sajtószabadságról vallott nézeteit tükrözi, hogy az aluljárókban osztogatott Lokál napilap kapcsán azzal fenyegetőzött, utasítani fogják a BKV-t a lappal kötött szerződés azonnali felmondására, és amennyire lehet, tiltani fogják ennek „a gyűlöletkeltő propagandának” a közterületi osztogatását is.

Az új fővárosi vezetés által megtestesített szellemiséget legjobban Dömötör Csaba parlamentben elmondott szavai írják le: az államtitkár szerint az ellenzék szabadsága azt jelenti, azt fogja jelenteni, hogy csak és kizárólag baloldali-liberális körök jutnak majd levegőhöz. – Tényleg visszatért a Demszky-korszak. Ezt tudomásul vesszük, csak ne hivatkozzanak arra, hogy mindenkit képviselnek. A demokráciát pedig, legyenek szívesek, ne Gyurcsány Ferenc árnyékából hirdessék – hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!