2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

Lázár: Valóban fölkértem Zoltai Gusztávot tanácsadónak

Meglepte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökét Zoltai Gusztáv új megbízatása. A Mazsihisz volt ügyvezető igazgatója szeptembertől a Miniszterelnökséget vezető minisztert segíti tanácsaival. Lázár János azt ígérte a Zsidó Közösségi Kerekasztal résztvevőinek, hogy a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza szakmai programjának kialakításában figyelembe veszi a zsidó szervezetek véleményét.

A Mazsihiszt ma már az Agrobank-ügyben elhíresült Kunos Péter képviseli ügyvezető igazgatóként a Zsidó Közösségi Kerekasztalon. A bankár a 90-es évek végén megjárta a börtönt, sikkasztásért ítélték el. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tőle, hanem elődjétől, Zoltai Gusztávtól vár tanácsokat, akinek új megbízatását a Magyar Hírlap szellőztette meg. „Mindenkit meglepetésként ért, reggel fél 7-kor csörgött az első telefon, és fél 9-ig folyamatosan mindenki hívogatott” – nyilatkozta Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

A kancelláriaminiszter megerősítette, hogy valóban a tanácsadója lesz a Mazsihisz volt ügyvezető igazgatója. Lázár János Zoltai Gusztáv több évtizedes szervezői tapasztalataira számít a politikában.

„Valóban fölkértem Zoltai Gusztáv korábbi ügyvezető igazgató urat, hogy több évtizedes közösségszervezői tapasztalatait használja, és próbáljon nekünk – adott esetben vitás kérdésekben – tanácsot adni, véleményt megformálni. Ez korántsem jelenti, hogy mindenben egyetértenénk vagy elvtelen támogatója lenne a mi politikánknak. Inkább azt jelenti, hogy nyilván a mi munkánkban szükség van jó néhány olyan ember véleményére is, aki egyáltalán nem tartozik a szekértolóink közé vagy a táborunkba, mégis vállalja a véleményét” – fejtette ki Lázár János.

Zoltai Gusztáv a Kádár-rendszerben művészeti titkárként tevékenykedett a színházi életben. A rendszerváltozás után választották a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatójává. Posztjáról áprilisban mondott le. Távozásának hivatalos indoka a német megszállási emlékmű volt, de a Szombat című zsidó folyóirat értesülése szerint a Mazsihisz gazdálkodásának átvilágítása is szerepet játszhatott a döntésben. Zoltai Gusztáv rendszeresen bírálta a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza szakmai programját.

Lázár János a kerekasztal résztvevőinek azt ígérte, hogy a kiállítást a magyarországi zsidó szervezetek támogatásával és a nemzetközi zsidó közösség segítségével alakítja ki a kormány. A Mazsihisz mégsem hagy fel az állami megemlékezések bojkottjával a holokauszt 70. évfordulóján.

„Mi nem bojkottról beszélünk, hanem hogy távol tartjuk magunkat a kormány által szervezett holokauszt-megemlékezésektől, addig, amíg a kéréseink nem teljesülnek. Azok nem teljesültek. Itt a szoborra és Szakály Sándorra gondolok, és reméljük, hogy a Sorsok Házában előre tudunk lépni. Tehát úgy gondolom, hogy ez a fajta távolságtartás most végig marad a holokauszt-emlékév kapcsán” – közölte Heisler.

A Zsidó Közösségi Kerekasztalt decemberben hívják újra össze, az ülésen az igazságszolgáltatás vezetőinek társaságában tekintik át az antiszemitizmussal szemben meghirdetett zéró tolerancia érvényesülését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!