2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Kövér László leplezte le az egykori házelnök szobrát

Felavatták Kornis Gyula szobrát Székesfehérváron. Pető Hunor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár bejáratánál kapott helyet.

Az Országgyűlés egykori elnökét ábrázoló, bronzból készült szobrot Kövér László, az Országgyűlés jelenlegi elnöke leplezte le. „Kornis Gyula keresztény, nemzeti, konzervatív gondolkodó és politikus volt. Három olyan erény, amelyből a 20. század második felében egyetlenegy is a legsúlyosabb bűnök közé tartozott azok szemében, akik a magyarságra rátelepedő nemzetellenes és keresztényellenes gondolatot képviselték” – mondta az avatáson Kövér László.

Kornis Gyula 1927-ben Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter mellett lett közoktatásért felelős államtitkár, 1945-ben pedig a Magyar Tudományos Akadémia elnökévé választották. A piarista rend tagja volt, egyetemi tanár, filozófus. A kommunista diktatúra idején internálták. Temetésén 1958-ban mindössze hatan búcsúztatták. Kövér László avatóbeszédében kiemelte: Kornis Gyula olyan tudós és politikus volt, aki pontosan tudta, hogy a tudománynak és a politikának ugyan különböző az eszközrendszere, de azonos a célja: az embereket kell szolgálniuk.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!