2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Kovács Zoltán: Kettős játszma zajlik Európában

Nem csak az elmúlt hetekben és hónapokban, hanem a 2015-ös migrációs válság óta teljesen egyértelmű kettős játszma zajlik Európában - hangsúlyozta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az uniós költségvetési csomag és a jogállamisági kritérium vitájáról beszélve.

  • Kovács Zoltán: Kettős játszma zajlik Európában

Kovács Zoltán leszögezte: az Európai Unió hétéves költségvetésével és az ehhez még júliusban elválaszthatatlanul hozzácsatolt újraindítási alappal kapcsolatban nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem az Európai Unió intézményei - a parlament, illetve a bizottság -, valamint a német soros elnökség állított elő egy új helyzetet, tehát a megoldási javaslatoknak is tőlük kell jönniük.

Rámutatott: július óta a magyar és a lengyel álláspont nem változott, az a júliusi tárgyalások alatt is nyilvánvaló és teljesen egyértelmű volt, sőt a magyar miniszterelnök parlamenti mandátum birtokában utazott a tárgyalásokra.

Ehhez képest az Európai Parlament javaslatára a bizottság befogadta azt, hogy egy korábbi rendelettervezetből mégiscsak egy újfajta feltételrendszert állítanának - mondta. Hozzátette: a jogállamisági kritériumnak "semmi köze nincs a jogállamisághoz", másról sem szól, mint egy politikai feltételrendszer érvényesítéséről.

Kovács Zoltán szerint azonban a pénzügyi források elosztásáról az EU alapszerződése teljesen egyértelműen határoz, annak nincs köze semmiféle politikai kritériumhoz. Így minden olyan próbálkozást, amely valamely politikai feltételrendszer megjelenése, csak elutasítani tud Magyarország, hiszen felrúgná magát az alapszerződést - emelte ki. Hozzátette: ha bárki ilyet be akarna vezetni, magához az alapszerződéshez kellene hozzányúlni.

Kipécézték maguknak Magyarországot és Lengyelországot

Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének szavaira reagálva azt mondta: Jourová, Reynders, Timmermans vagy Dalli uniós biztosok egyértelműen kipécézték maguknak Magyarországot és Lengyelországot az elmúlt években.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: egy szisztematikus terv végrehajtásáról van szó, amely nem pusztán az "Európai Egyesült Államokban hívő" vagy abban gondolkodó európai bürokraták terve. Megjegyezte: 2015 szeptemberében a migrációs válság egyik csúcspontján Soros György is egy olyan tervet hozott nyilvánosságra az azóta is aktívan használt internetes felületén, amelyben egyértelműen leírta, hogyan kellene a migránsok befogadásáról, integrációjáról gondoskodni, és azt, hogyan kellene büntetni azokat az országokat, amelyek ebben nem szeretnének részt venni.

Ezek a szavak az elmúlt években lépésről lépésre gyakorlattá, pontosabban javaslatokká váltak, és akkor, amikor az úgynevezett jogállamisági feltételekről beszélünk, gyakorlatilag az köszön vissza, amit Soros György 2015-ben javasolt: azok az államok, amelyek a migráció kapcsán nem állnak be a sorba, fizessenek büntetést - mondta Kovács Zoltán. Úgy fogalmazott: nem hátrálhatunk, és ellenállunk, mert pontosan tudjuk a tétjét az előttünk álló vitának.

Határvédelem helyett a határok átjárhatóságáért dolgozik az EB is

Az interjúban kitért arra is, hogy az EU intézményei - különös tekintettel a bizottságra - 2015 óta ahelyett, hogy azon dolgoznának, hogyan lehet megvédeni az EU határait, mindent megtesznek azért, hogy a határok átjárhatóak maradhassanak.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár felidézte: 2015-ben csak Magyarországon több mint négyszázezer ember gyalogolt át tetszése szerint, és több mint másfél millió ember érkezett abban az évben Európába. Ennek ellenére nincs olyan európai kezdeményezés, amely a határok biztonságáról szól, helyette viszont vannak olyan javaslatok, amelyek lépésről lépésre próbálják elvonni a tagállamoktól az egyébként tagállami hatáskörbe tartozó migrációs és idegenrendészeti kérdéseket - mondta.

Ha pedig ez nem lenne elég, az elmúlt "hetekben-hónapokban-években" számtalan kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen. A legújabb ilyenben a migrációs válsághelyzet kapcsán kifogásolják azt, hogy Magyarország újra és újra meghosszabbítja ezt az intézkedést - közölte Kovács Zoltán.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

1971-ben Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével, Makk Károly rendezésében mutatták be a Cannes-ben a zsűri nagydíjával is kitüntetett Szerelem című filmet. A Szélesvásznú történelem adásában Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművésznővel és Lukácsy György filmkritikussal beszélgettünk a magyar filmtörténelem egyik legfontosabb alkotásáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Baloldali politikusokkal vonult az LMBTQ közösség a fővárosban + videó

Baloldali politikusokkal vonult az LMBTQ közösség a fővárosban + videó

29. alkalommal vonult szombaton a fővárosban az LMBTQ közösség. A Budapest Pride felvonuláson idén is jelen voltak baloldali pártok, sőt a Momentum és a Két Farkú Kutyapárt saját kamionnal is készült. A tömeg elején sétált a többi között Karácsony Gergely főpolgármester és David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!