2020. január 28.,
kedd, Károly, Karola napja

Kósa: Nem lesz kizsákmányolás és rabszolgamunka

Hír TV

2018. november 29., csütörtök 06:30, frissítve: csütörtök 09:51

Hazugság, hogy pihenőnapot akarunk elvenni a munkavállalóktól és, hogy 48 órás munkahetet akarunk bevezetni – mondta Kósa Lajos a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A politikus hangsúlyozta: a Munka törvénykönyvében foglaltak szerint a munkáltatók változatlanul 250 óra túlmunkát rendelhetnek el, 300 óra és ezen felüli túlórát pedig csak kollektív szerződés alapján.

A szakszervezetekkel tárgyalt Kósa Lajos a Munka törvénykönyvének módosításáról. A politikus hangsúlyozta: ha változik is a Munka törvénykönyvében maximum egy évben meghatározott munkaidőkeret vagy a jelenlegi 250 órához képest emelkedik a munkaadók által elrendelhető túlórák száma, akkor a részleteket minden esetben kollektív szerződésben kell rögzíteni.

Senkinek nem kell túlóráznia, ha nem akar” – hangsúlyozta a politikus. „Senki nem akar 48 órás munkahetet bevezetni, és pihenőnapot elvenni a munkavállalóktól” – mondta.

A képviselő hozzátette: azon dolgoznak, hogy az európai uniós szabályozásnak megfeleljen az új Munka törvénykönyve. Átnézik az uniós irányelvet és megvizsgálják a környező országok gyakorlatát is, ezek alapján folytatódnak tovább az egyeztetések.

Kutyából nem lesz szalonna

Kósa Lajos Szávay István nőverős ügyéről is beszélt. A jobbikos politikus a Hír TV birtokába került hangfelvétel szerint azzal hencegett, hogy egy szórakozóhelyen leütött egy zsidó nőt, mert az „beszólt neki”. Kósa Lajos szerint az ügy jól mutatja, hogy a Jobbik mindenféle változást színlel.

Politikai blöff

A politikus a CEU-ról is szót ejtett. Szerint politikai blöff, hogy üldözik a Közép-európai Egyetemet. „A CEU törvényesen működik, Budapest pedig jobb város, mint Bécs, ezért az intézménynek nincs miért költöznie” – mondta.

Tekintse meg a teljes interjút: