2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Kísérlet 1500 iskolában

Regionális fórumon mutatták be Győrben a pedagógusoknak az új tanévre kifejlesztett kísérleti és tartós tankönyveket. A Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó kísérleti tankönyvek és munkafüzetek azért különlegesek, mert nem egy szerző, hanem egy munkacsoport írta őket, és a kiadványok végleges változatát a tanév tapasztalatai alapján készítik el. A győri fórumon az érdeklődők kézbe is vehették – az augusztus óta a világhálón elérhető – könyveket.

Szeptembertől 1500 iskolában tanítanak kísérleti tankönyvekből. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben összesen 50 tankönyv és munkafüzet készült.

A kísérleti tankönyvek tartalmáról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke kritikusan fogalmazott. Az érdek-képviseleti vezető egy ötödik osztályosoknak szóló tankönyvet vizsgált meg. „Nagyon nagy mértékben megnövekedett a tananyagnak a mennyisége (...), találtam benne problémásnak tekinthető címeket is” –  fogalmazott Mendrey László.

A kísérleti tankönyveket fejlesztő intézet képviselője számított a kiadványok vegyes fogadtatására. „Nem volt célom és nem volt célunk, hogy ugyanolyan anyagokat gyártsunk, amelyekre csöndes bólogatás lesz a válasz” – mondta el Valaczka András alprojektvezető.

A könyvek végleges változatát a pedagógusok, a diákok és a szülők véleménye alapján készítik el. 126 iskola csaknem ezer tanára vállalkozott arra, hogy folyamatosan dokumentálja tapasztalatait. A kísérleti tankönyvekhez tanmenetet és oktatási segédanyagokat tölthetnek le a pedagógusok az internetről.

„Közel tízezer oldalnyi szöveg született itt fél év alatt. Természetes, hogy különösen humán területeknél egy-egy mondat, vagy egy-egy megközelítésmód vitát kavar” – fogalmazott Valaczka András.

A kísérleti tankönyvekre a tavaly bevezetett Nemzeti alaptanterv és az ahhoz kapcsolódó kerettantervek miatt van szükség.

„A legfontosabb cél: kicsit a tanítás folyamatáról áttevődik a hangsúly a tanulás folyamatára. Egy motivált, egy cselekvő, egy olyan tanuló képe az elképzelés, amiben – természetesen – a pedagógusok tanítási munkájára nagy szükség van, de nagyban megkönnyíti ezt a munkát, hogy ha egy olyan új elgondolású, illetve szerkezetű taneszköz kerül a pedagógusok, illetve a tanulók kezébe, ami ezt nagyban segíti” – fejtette ki Széles Imre a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet igazgatója.

A ma már állami tulajdonban lévő Apáczai Kiadó a tartós tankönyveit mutatta be a győri fórumon. A könyvek ragasztás helyett fűzve, keménytáblás kötésben, fóliázott borítóval jelentek meg, strapabíróak és kakaóbiztosak.

„Három fő cél van. Az első, hogy a gyereknek készül, tehát olyan szép tankönyvet kell készíteni, amibe beleszeret a gyerek. A második a tanítónak szól, olyan jó tankönyvet kell szerkeszteni, amiből csak jól lehet tanítani és eredményesen lehet tanulni. Három: elfogadható áron” – fogalmazott Esztergályos Jenő, az Apáczai Kiadó ügyvezető igazgatója.

Az Apáczai tankönyvei csaknem 20 százalékkal olcsóbbak, mint egy éve. A kísérleti tankönyveket pedig önköltségi áron forgalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!