2020. február 27.,
csütörtök, Edina napja

Kis-Benedek József: Egy titkosszolgálat sem vallja be, hogy ki dolgozik nekik

Hír TV

2019. március 28., csütörtök 07:41, frissítve: csütörtök 09:41

Fenntartással kell kezelni a terrorizmussal gyanúsított szír férfi azon állítását, hogy ő a görög titkosszolgálat embere – a nemzetbiztonsági szakértő szerint. Kis-Benedek József kiemelte: egyetlen titkosszolgálat sem vallaná be, hogy ki dolgozik nekik. A férfi ügyvédje viszont állítja: nem megalapozottak a védence elleni bizonyítékok.

A terrorelhárítók pénteken vették őrizetbe a 27 éves szír férfit, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam terrorszervezet egyik katonája és kivégzésekben vett részt. A férfi vasárnap óta előzetes letartóztatásba van, de azóta is ártatlannak vallja magát. Azt mondta, hogy a görög titkosszolgálatnak dolgozik és az Európába érkezett terroristák felkutatásában segít.

A híradónak nyilatkozó nemzetbiztonsági szakértő szerint erős fenntartásokkal kell kezelni a szír férfi által elmondottakat.

„Hogyha azt akarom megtudni, hogy egy másik ország titkosszolgálatán dolgozott-e, nevezetesen, mondjuk a magyarok meg akarják tudni, hogy ő a görögök titkosszolgálati embere volt-e, ne reménykedjen senki abban, hogy a görögök meg fogják azt megmondani. Ha ők ezt megmondanák, hogy ez az ember nekünk dolgozott, attól kezdve ők saját maguk alatt nagyon vágnák a fát, mert ettől kezdve az ő hálózatépítő tevékenységük gallyra futna, mert nem állnának velük szóba emberek. Tehát a titkosszolgálatoknál nem szokás az, hogy a forrásokat kiadják” – mutatott rá Kis-Benedek József.

A szír férfi ügyvédje szerint nem egyértelmű, hogy védence az Iszlám Állam terrorszervezet katonája.

„Nem közvetlen tanú az ügyfelemmel szemben, a rendelkezésemre álló bizonyítékok alapján, hanem ő azt állítja, hogy valaki neki azt állította, hogy az én ügyfelem ebben a kivégzésben részt vett. Márpedig azt az embert, aki neki állította, minimum elő kéne keresni és annak meg kéne erősíteni ezt a vallomást, mert aki közvetetten hallott valamit, az nem igazán tanú” – mondta Kelen László.

Az ügyvéd a híradónak is elismerte, hogy F. Hassan is kapott az ENSZ menekültügyi főbiztosságától olyan névtelen bankkártyát, amelyre a görög állam kéthavonta 500 eurót, vagyis csaknem 150 ezer forintot utalt.

A Fidesz-frakció szóvivője szerint óriási biztonsági kockázatot jelent, hogy a terroristavezéreknek is van migránskártyájuk.

„Felmerül a kérdés: hány terrorista jutott még ilyen kártyához, hány terroristának utalgat pénzt Brüsszel? Álláspontunk szerint meg kell szüntetni a migránskártyákat, mert pénzmosásra és terroristák bejuttatására is alkalmas lehet. Brüsszel a migránskártyával veszélyezteti Európa és az európai emberek biztonságát” – mondta Halász János.

F. Hassan tavaly december 30-án bukott le a Ferihegyi repülőtéren, amikor a vele együtt érkező nő útleveléről kiderült, hogy hamis. Akkor embercsempészésért felfüggesztett börtönt kapott és három évre kiutasították Magyarországról.