2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Lecsukták a pénteken lebukott ISIS hóhért

Hír TV

2019. március 24., vasárnap 21:36, frissítve: vasárnap 22:52

Előzetes letartóztatásba helyezték vasárnap azt a szír férfit, akit pénteken vett őrizetbe a Terrorelhárítási Központ. A 27 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy hazájában kivégzett húsz embert. A férfi ezt tagadja, ártatlannak vallja magát.

Szirénázva, a Terrorelhárítási Központ autóinak konvojával hozták a terrorizmussal gyanúsított szír férfit a Fővárosi Törvényszékre, vasárnap. Az előzetes letartóztatásáról döntött a bíró, aki csaknem öt órás tárgyalás után úgy határozott: harminc napra rács mögé küldi őt. A bíróság szóvivője azt mondta: a férfi vallomást tett, de mindvégig tagadta a bűnösségét.

A mai döntés során azt kellett megvizsgálnia a bíróságnak hogy fennáll-e a megalapozott gyanú a bűncselekmény vonatkozásában. Ezt megállapította a bíróság. Azt, hogy valójában elkövette -e a terhére rótt cselekményeket, vagy sem, azt majd a nyomozásnak kell kiderítenie. Mindenesetre a szökés elrejtőzés, veszélyére, illetőleg a bizonyítékok megsemmisítésének veszélyérre tekintettel, valamint arra is figyelemmel, hogy volt már büntetve, tehát a bűnismétlés veszélye is indokolta, hogy a letartóztatására kerüljön sor– mondta Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék szóvivője. 

A szír férfi még tavaly december végén bukott le a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren, amikor feleségével együtt hamis útlevéllel akart Magyarországra jönni. A férfit ezért a bíróság embercsempészés és más bűncselekmények miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és 3 évre kiutasította Magyarországról. A kitoloncolási eljárás idejére idegenrendészeti őrizetbe került. A magyar és belga hatóságok, a TEK, a bevándorlási hivatal, valamint a Fővárosi Főügyészség együttműködése révén ekkor kiderült, hogy 2016 óta az Iszlám Állam terrorszervezet tagja és részt vett egy család húsz tagjának kivégzésében. Az ügyészség szóvivője szerint ennek ellenére a férfinek Magyarországon, a magyar büntetőjogi szabályok szerint kell majd felelnie a hazájában elkövetett tettekért.

Az eljárás jelenleg külföldi állampolgár külföldön elkövetett bűncselekményeinek gyanúja miatt folyik. Erre a magyar hatóságoknak azért van lehetőségük, mert egy bizonyos szűk körben, például terrorcselekmény esetén a nemzetközi jogi kötelezettségeink ezt előírják és így a magyar büntető törvénykönyv is ezt lehetővé teszi– nyilatkozta Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője. A férfi egyelőre egy hónapig marad előzetes letartóztatásban, de ügyészségi indítványra ezt meghosszabbíthatja a bíróság.