2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Belföld

Karantén várta a hazatérő magyarokat

Vasárnap este Franciaország érintésével hazaérkezett az a hét magyar, akiket kimenekítettek Vuhanból. A hazatérők, akik több orvosi vizsgálaton is átestek, minden valószínűség szerint egészségesek, de a lappangási idő ­miatt két hét karantén vár rájuk a Dél-pesti Centrumkórházban.

  • Karantén várta a hazatérő magyarokat

– Tünetmentesek azok a magyarok, akik elhagyták Vuhant – nyilatkozta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap az MTI-nek.

A politikus elmondta, vasárnap délután nem sokkal fél három után megérkezett Franciaországba az a repülő, amely mások mellett azt a hét magyar állampolgárt is szállította, akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból, Hupejből.

A repülőgép kétszázötven utasa közül hatvanöt francia volt, a többiek pedig további harminc ország állampolgárai, akiknek az érintett államok nagy része lehetővé tette az azonnali hazatérést. Menczer Tamás elmondta, a hét magyar utas közül öten voltak Vuhanban, ketten pedig másik kínai városban. A nehéz közlekedés ellenére mindannyian időben odaértek a találkozási ponthoz, ahonnan elvitték őket a repülőtérre, ahol még indulás előtt átestek két – kínaiak és franciák által végzett – orvosi vizsgálaton. Ezek eredménye szerint mindegyikük jól van.

A magyar utasoknak a franciaországi leszállás után sem voltak ­tüneteik, és ugyan fáradtságra panaszkodtak, de máskülönben jól érezték magukat. Este a budapesti reptérre is megérkeztek.

 Újra itthon a Kínából távozó honfitársaink. Teljes védelem a Liszt Ferenc reptéren

Fotó: Honvédelmi minisztérium

 

Az országos tiszti főorvos vasárnap azt közölte: a Dél-pesti Centrumkórház erre a célra kijelölt különálló épületébe szállítják a Vuhanból hazatérő magyarokat. Müller Cecília kifejtette, hogy katonai repülőgép hozza Budapestre a hét magyar állampolgárt, akiket leszálláskor az Országos Mentőszolgálat két szállító járműve vár, hogy a kórházba vigye őket. – A rendelkezésre álló információk szerint egészségesek, a betegség semmiféle tünetét nem mutatják – erősítette meg az országos tiszti főorvos is. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa arról tájékoztatott: a hét főt osztályuk karanténépületében helyezik el, és mivel a koronavírus lappangási ideje átlagosan öt, legfeljebb tizennégy nap, ezért két hétig ott tartják őket.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint a Hainan Airlines kínai légitársaság úgy határozott, hogy a Csungking–Budapest járatukat február 7-e és március 27-e között felfüggesztik. Pénteken más, a budapesti légikikötőt érintő járatfelfüggesztéseket is bejelentettek.

Kapcsolódó cikkek: 

Koronavírus: Ingyenesen hívható zöldszámokon lehet tanácsot kérni

Többfunkciós csapatszállító repülővel hozták haza a magyarokat Kínából

Egyre gyorsabban terjed a gyilkos kór

Menczer Tamás: Hazatért minden magyar, aki el akarta hagyni Hupej tartományt

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!