2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Belföld

Jogtalanul büntette meg az állam Karácsony Gergelyéket

Megsértette a magyar állam a képviselők szólásszabadsághoz való jogát, amikor fizetésük átmeneti csökkentésével büntette őket egy parlamenti molinós akciójukért – így határozott a strasbourgi emberi jogi bíróság.

Az államnak ezért összesen, különböző jogcímeken több mint tízmillió forintot kell fizetnie. Az ítélet után az Országgyűlés sajtóirodája azt közölte: Kövér László házelnök tudomásul veszi a bíróság döntését, bár a magyar parlament már orvosolta a Strasbourg által kifogásoltakat. A hatályos szabályozásban ugyanis jogorvoslati lehetőséget biztosítottak arra az esetre, ha valamely képviselő tiszteletdíját csökkentik.

A strasbourgi testülethez a Párbeszéd Magyarországért négy, a Lehet Más a Politika három képviselője fordult, akik tavaly áprilisban, májusban és júniusban több jogszabály parlamenti végszavazása során a kormányt, illetve a kormánypártokat bíráló táblákat vittek az ülésterembe. A házelnök javaslatára összesen 841 ezer forintnyi büntetést szavazott meg velük szemben az Országgyűlés. A bíróság megállapította, hogy valóban sérült az érintetteknek a szabad véleménynyilvánításhoz való joga, illetve a jogorvoslathoz fűződő joguk is, mivel a parlamenti döntés ellen semmiféle fellebbezési lehetőségük nem volt. A mostani ítélet kötelezte a magyar államot a büntetés összegével megegyező vagyoni kártérítés kifizetését a képviselőknek, valamint a költségeik megtérítését, ezen túlmenően pedig minden politikust háromezer euró, vagyis több mint kilencszázezer forint nem vagyoni kártérítés illet meg.

A strasbourgi bíróság előtt jelenleg több hasonló ügy is döntésre vár.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!