2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Belföld

Jogegységi eljárást indít a Kúria

Jogegységi eljárást indít a devizahitelek ügyében a Kúria. A bírói gyakorlatban felmerült hét elvi kérdést vizsgálják majd. Korábban több ellentétes ítélet született.

A Kúria – a többi között – azt vizsgája majd, hogy a devizahiteles szerződések érvényesek-e, vagyis ütköznek-e jogszabályba. Ha érvénytelennek ítélik a devizaalapú kölcsönszerződéseket az indítvány szerint a testületnek arról is állást kell majd foglalnia, hogy ez milyen jogi következményekkel jár. A legmagasabb ítélkező testület az elmúlt hetekben beszerezte és elemezte az eddig jogerős ítéleteket.

A korábbi ellentétes döntések miatt már a miniszterelnök is kérte a Kúria állásfoglalását. A jogegységi indítványról december 16-án határoz az erre létrehozott tanács, a kormány ezután dönt majd az újabb deviza-mentőcsomagról.

Gulyás: A bankokat és a szocialista kormányt terheli a felelősség

A szocialisták legnagyobb öröksége a devizahitel-szerződések ügye – mondta Gulyás Gergely a napirend előtti beszédében. A kormánypárti országgyűlési képviselő szerint a felelősség nem az állampolgárokat, hanem a bankokat és az akkori kormányt terheli. Hozzátette, a kabinet elkötelezett a helyzet megoldására, ugyanakkor a Kúria döntésére várnak.

„Komoly felelősséget visel a magyar állam, az akkori magyar kormány és bankfelügyelet, mely eltűrte azt, hogy olyan helyzet álljon elő, amelyről nyilvánvaló volt, hogy ha az árfolyam megváltozik, a magyar gazdaságpolitika nem fogja tudni kezelni. A legnagyobb felelősség azoké a bankoké, amelyeknek évtizedes tapasztalataik voltak a hitelezésben, ennek ellenére nyakló nélkül tették lehetővé – nem megfelelő biztosíték adása mellett is – a hitel felvételét. Úgy gondoljuk, ezért fontos, hogy teljes körű megoldást tudjunk találni. Még mindig nagyon sok családot érint a kérdés, ezért a kormány elkötelezett atekintetben, hogy teljes körű megoldást találjon” – jelentette ki Gulyás Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!