2024. 06. 13. Csütörtök Antal, Anett napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Belföld

Jégveszélyre lehet számítani az utakon

Ónos eső miatt több megyében is veszély leselkedik az autósokra, jégpáncéllá válhatnak az utak.. A szakértő szerint a jegesedés és a csúszás veszélyét csak a megelőzéssel, az óvatossággal, a fokozott koncentrációval lehet csökkenteni - írja a Magyar Nemzet.

  • Jégveszélyre lehet számítani az utakon

Szerdán délutántól és kora estétől délnyugaton (Somogy, Zala, Alpokalja) gyenge hószállingózás kezdődhet. Akár késő estig, éjfélig is havazásra kell számítani ezeken a területeke, ugyanakkor késő estétől a csapadék formája az ország nyugati és északi megyéiben is több helyen fagyott esőre, majd ónos esőre vált. Az említett tájakon csütörtök reggelre akár több milliméternyi ónos eső is hullhat, ami jégpáncéllá változtathatja az útfelületet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki, a nyugati megyékre a sárga riasztás is érvényes.

A közútkezelők és az önkormányzatok kötelessége gondoskodni az utak csúszásmentességéről, de a balesetek elkerülése érdekében a járművek vezetőit is óvatosságra intik a szakértők.

A jég, a jeges út ellen nincs ellenszer, nincs olyan vezetéstechnikai trükk, amivel a jeges csúszás kivédhető, a megcsúszott járművet a tehetetlenségi erő sodorja magával. Lengyel János közlekedés-biztonságtechnikai igazságügyi műszaki szakártő a Magyar Nemzetnek elmondta,

a jegesedés és a csúszás veszélyét csak a megelőzéssel, az óvatossággal, a fokozott koncentrációval lehet csökkenteni. Az ijedtség és a pánik csak fokozza a balesetveszélyt, előre fel kell készülni a vészhelyzetre, ebben segít a meteorológiai előrejelzés is.

A szakértő hozzátette, a téli közlekedési körülmények között a havas, latyakos, jégbordás, vagy ónos esőtől csúszós utak, járdák, burkolatok nemcsak az autósok, hanem a gyalogosok számára is lelassult közlekedést, parkolási -megállási gondokat, egyéb veszélyeket, kellemetlenségeket jelentenek. A statisztikák szerint évente átlagosan 50-60 olyan nap van, amikor a települések közútjaira hullott csapadék eltávolításáról, az utak síkosság, fagyás-, és csúszásmentesítéséről gondoskodni kell. Ez a zord, gyorsan változó időjárás következtében olykor késhet, így a járművezetőknek is óriási a felelőssége a téli balesetek megelőzésében.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri + videó

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri + videó

A Napi aktuális vendége Szalai Szilárd a Pesti Srácok újságírója és Sarkadi-Illyés Csaba az Economx újságírója volt, akikkel M. Dobos Marianne műsorvezető ezekről a témákról beszélgetett: A Tisza Párt az európai Néppárthoz csatlakozna, Vitézy Dávid: türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!