2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Idén ismét kétnapos rendezvénysorozatot tartanak a nemzeti ünnep alkalmából

Idén, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulója alkalmából, ismét kétnapos rendezvénysorozatot tartanak. A központi programok péntek délután a hagyományos műegyetemi megemlékezésekkel, fáklyás felvonulással kezdődnek. Este a Bem téri megemlékezés után fényfestés lesz látható a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén. Október 23-án a Parlament előtt felvonják a nemzeti lobogót, Orbán Viktor kormányfő rendhagyó helyszínen, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán mond ünnepi beszédet.

  • Idén ismét kétnapos rendezvénysorozatot tartanak a nemzeti ünnep alkalmából

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc központi rendezvényei október 22-én kezdődnek a műegyetemi megemlékezésekkel. Tavaly azonban a koronavírus-járvány felerősödése miatt - ahogy a legtöbb rendezvény - ezek is elmaradtak.

Idén október 22-én, péntek délután az 1956-os műegyetemi emlékmű koszorúzásakor beszédet mond Harrach Péter KDNP-s országgyűlési képviselő, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója.

A Műegyetemtől 16 órakor indul a hagyományos fáklyás emlékmenet a Szent Gellért tér, Szent Gellért rakpart, Várkert rakpart, Ybl Miklós tér, Clark Ádám tér, Fő utca, Jégverem utca, Bem rakpart, Bem tér útvonalon.

A Bem téren Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár mond beszédet.

Este a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén fényfestés lesz látható.

Emellett országszerte tartanak kisebb helyi ünnepséget, közoktatási intézményekben is megemlékeznek a diákok az '56-os forradalomról.

Szombaton, október 23-án az Országház előtti Kossuth Lajos téren felvonják a nemzeti lobogót.

Napközben a Parlamentben megtekinthetik az érdeklődők a Szent Koronát, továbbá egész napos protokollmentes megemlékezés lesz az Új köztemetőben a 301-es parcellánál; a Terror Háza Múzeumnál is bárki gyertyát gyújthat a Hősök falánál.

A központi programok kiemelt eseményeként Orbán Viktor miniszterelnök az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán mond ünnepi beszédét. Ide érkezik majd meg a Műegyetemtől induló Békemenet is.

Az Andrássy út másik végén a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az MSZP és a Párbeszéd közös ellenzéki rendezvényt tart.

A rendezvények miatt a fővárosban számos forgalmas útszakaszon, különösen a belvárosban kell korlátozásokra számítani.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Súlyos vádak érték Osváth Zsoltot

Súlyos vádak érték Osváth Zsoltot

A Noryna Diamond néven ismert transznemű influenszer azzal vádolta meg a nyíltan homoszexuális youtubert, Osváth Zsoltot (VV Zsolti), hogy kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot, írta meg a Magyar Jelen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!