2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Hornung Ágnes: Az egyetemi tanulmányaik alatt gyereket vállalók is számíthatnak a családtámogatásokra

Az egyetemi tanulmányaik alatt gyereket vállaló fiatalok kiemelten számíthatnak a családtámogatásokra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.

  • Hornung Ágnes: Az egyetemi tanulmányaik alatt gyereket vállalók is számíthatnak a családtámogatásokra

Hornung Ágnes azt írta: a felsőoktatásban töltött éveik alatt családot alapítók számára elérhető a diplomás gyed, a 25 év alatti fiatalok vagy a 30 év alatti anyák személyi jövedelemadó-mentessége, az első házasok kedvezménye, a babaváró támogatás, a családi adókedvezmény, továbbá jelentős kedvezményt kaphatnak a diákhitelből, sőt akár el is engedhetik nekik.

A diplomás gyed a gyermek születésétől 2 éves koráig jár, összege pedig a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével évről évre nő: 2023-ban alapképzés esetén már 162.400 forint, mesterképzés esetén pedig 207.480 forint. Fontos tudni, hogy a diplomás gyed-ből érvényesíthető a 25 év alatti fiatalok, valamint a 30 év alatti édesanyák szja-kedvezménye is, így a fiatalok magasabb nettó összegben kaphatják kézhez az ellátást. Ha pedig a diplomás gyed-ben részesülőknek az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeke születik, a kisebb gyermek után is jogosulttá válhatnak az ellátásra - ismertette az államtitkár.

Hornung Ágnes emlékeztetett arra is, hogy a 30 év alatti nőknek január 1. óta az első gyermek után elengedik a fennálló diákhitel-tartozás teljes összegét, ha felsőfokú tanulmányaik alatt vagy a diploma megszerzését követő két éven belül vállalnak gyermeket.

Azok a diák- vagy képzési hitellel rendelkező nők pedig, akik később vállalnak gyereket, első gyerekük születésekor vagy örökbefogadásakor kérhetik diákhitelük törlesztésének felfüggesztését, a második gyermeknél elengedik nekik a fennálló tartozás felét, míg a harmadik gyermek érkezése esetén mentesülnek a teljes fennmaradó hitel megfizetése alól - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hornung Ágnes kitért arra is, hogy a 25 éven aluli munkát vállaló fiatalok az átlagbér összegéig mentesülnek a szja megfizetése alól, január 1-től pedig a 30 év alatt gyereket vállaló nőknek sem kell személyi jövedelemadót fizetniük 30. életévük betöltéséig.

A fiatalok házasságkötés esetén élhetnek az első házasok adókedvezményével, valamint a jövőre 10 millió forintról 11 millió forintra emelkedő babaváró támogatás lehetőségével is - tette hozzá az államtitkár.

Hornung Ágnes végül írt arról is, hogy a gyerek számára az állam életkezdési támogatást helyez el életkezdési letéti számlán, a Babakötvényre pedig akár családtagok, ismerősök is utalhatnak pénzt, így segítve a gyermek majdani életkezdését 18 éves kora után. A Babakötvény kiemelt kamatozású: február 1-jétől immáron 17,5 százalékra emelkedett az éves kamat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Mától országos ellenőrzést tart az utakon a rendőrség

Mától országos ellenőrzést tart az utakon a rendőrség

Mától egy hétig országos ellenőrzést tart az utakon a rendőrség, hogy kiszűrjék az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülőket - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Közelebb kerültünk az orosz-ukrán békekötéshez a svájci békekonferencia után?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!