2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Hazaengedték Simon Gábort

Kiengedték az előzetes letartóztatásból a volt szocialista Simon Gábort. A millióit külföldön rejtegető politikus luxuslakásában tölti majd házi őrizetét.

Házi őrizetbe került Simon Gábor: az MSZP bukott elnökhelyettesének előzetes letartóztatását megszüntette a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék. A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsított volt szocialista politikusra nyomkövető kerül. A Fővárosi Törvényszék indoklása szerint bár fennáll a bűnismétlés veszélye, Simon családi és egzisztenciális körülményei miatt nem valószínű, hogy megszökik. A szocialisták volt második embere több mint félmilliárd forintnak megfelelő devizát parkoltatott külföldi bankszámlákon, a pénzt vagyonnyilatkozataiban nem tüntette fel. A gyanú szerint a számlák egy részét egy bissau-guineai útlevéllel nyitotta.

Simon Gábor márciusban még bilincsben állt a bíróságon. Az MSZP volt elnökhelyettese két hónapja került előzetes letartóztatásba. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és okirat-hamisítással gyanúsítják, miután kiderült, hogy külföldi bankszámlákon több mint félmilliárd forintot rejtegetett. A pénzt vagyonnyilatkozataiban sem tüntette fel. Egy budapesti bankban a gyanú szerint egy hamis bissau-guineai útlevéllel nyitott számlát.

Előzetes letartóztatását áprilisban meghosszabbították, de a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék most enyhítette a kényszerintézkedést. Simont hazaengedték. „A Fővárosi Törvényszék két okból rendelte el a házi őrizetet: a szőkés-elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt. A másodfokú bíróság kimondta, hogy az eljárás jelenlegi szakaszában továbbra is indokolt kényszerintézkedés alkalmazása, de már nem szükséges annak legszigorúbb formája és annak további fenntartása” – tájékoztatott Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője.

A szocialisták bukott elnökhelyettese nem sokkal a végzés után érkezett meg XII. kerületi luxuslakásához.

– Ha nem haragszanak most a gyermekemmel szeretnék foglalkozni, és csak öt hét múlva nyilatkozom bármiről is.
– Most már elmondaná azt, hogy honnan vannak a rejtegetett milliói?
– Nem járulok hozzá ahhoz, hogy a felvételt leadják, … vagy torzított hanggal bármit leadjanak rólam. A gyermekemmel szeretnék lenni. Köszönöm – fogta rövidre Simon Gábor.

„A nyomozás érdekeire figyelemmel jelenleg még nem nyilatkozunk” – közölte Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Az ügyről az ügyészség továbbra sem árul el részleteket, és egyelőre azt sem tudni, hogy a parlament mikor dönt majd arról, hogy Simon Gábornak vissza kell-e fizetnie a négy év alatt képviselőként felvett járandóságát. Ezt még márciusban kezdeményezte az Országgyűlés mentelmi bizottsága.

„Ugye, az Országgyűlésnek természetesen egy minősített többséget kell hoznia a szavazás tekintetében, ami azt jelenti, hogy ha nem születik meg ez a döntés, akkor ez a kötelezettség nem áll fenn. Amennyiben pedig megszületik, akkor nyilvánvalóan fennáll, tehát ez ellen jogorvoslatnak helye nincs” – magyarázta Vejkey Imre, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke.

Szerettük volna a szocialista Józsa Istvánt is megkérdezni, hogy az MSZP megszavazza-e a javaslatot, de ő nem volt hajlandó válaszolni. Simon Gábortól 36 millió forintot követel vissza a mentelmi bizottság.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!