2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

Harmincéves a magyar szabadság

Magyar Nemzet

2019. június 16., vasárnap 08:31

A Kádár-rendszer Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén veszítette el a legitimációját.

Abban többé-kevésbé mindenki egyetért, hogy Nagy Imre és társainak 1989. június 16-i újratemetése volt az utolsó szög a kommunista rezsim koporsójába, hiszen Kádár János egykori halálra ítélt ellenfele hivatalosan is bűnbocsánatot nyert, és ezzel az 1956 utáni szocialista rendszer elvesztette legitimációját.

Aztán a kivégzett miniszterelnököt július 6-án hivatalosan is rehabilitálták, hóhéra ugyanazon a napon meghalt, az egypárti uralom pedig a köztársaság október 23-i kikiáltásával formálisan is lezárult.

Abban sincs vita, hogy annak a harminc évvel ezelőtti, százezrek néma demonstrációjával kísért gyászszertartásnak a legfontosabb eseménye Orbán Viktor beszéde volt, amellyel fordulóponthoz érkezett a rendszerváltás. Kósa Lajos lapunknak felidézte: nem véletlen, hogy az utókor arra az egy beszédre emlékszik az újratemetés eseményei közül.

„Orbán Viktor felemelő szónoklata volt az egyetlen, amely azt mondta ki, amit mindenki gondolt: hogy elég volt a kommunista diktatúrából és a szovjet megszállásból. Azt is egyedül ő hangsúlyozta: nem fogadjuk el, hogy a kommunista rendszer és az azt kiszolgáló emberek Nagy Imre mártíromsága mögé bújva próbálnak bármifajta legitimitást szerezni a demokratikus átalakítás kapcsán”.

Horn Gyula akkoriban harciasan reflektált a Fidesz vezetőjének szavaira: „a gyászszertartás nem csupán méltóságteljes volt, hanem mértéktartó is, egykét beszédtől eltekintve. Gondolok a Hősök terén elhangzott utolsó beszédre”. Az akkori külügyminiszter rendkívül fontosnak nevezte, hogy a közvélemény határolódjék el az ilyen jelenségektől.

A KISZ-ből kinőtt Demisz, amelynek Gyurcsány Ferenc volt az alelnöke, sietett leszögezni: „Orbán Viktor az ifjúság nevében szólt, de csak egy kisebbség szavait mondta”.

KOSZORÚZÁS, KIÁLLÍTÁS, KONCERT

Az évforduló alkalmából reggel 9 órakor megkoszorúzzák a Nagy Imre-szobrot.

Délután ötkor a Terror Háza Múzeumban tartják a 30 éve szabadon című kiállítás megnyitóját.

Nem sokkal később, este fél hétkor kezdődik a Hősök terén a Szabadságkoncert.

Magyar Nemzet