2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Gulyás Gergely: A kormány nem támogatja a globális minimumadó bevezetését

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány? címmel.

  • Gulyás Gergely: A kormány nem támogatja a globális minimumadó bevezetését

 

Gulyás: A háborús infláció akkor szűnik meg, ha béke lesz

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, a háborús és gazdasági helyzetet értékelte a kabinet. Soha nem volt akkora infláció az euróövezetben, mint a mögöttünk hagyott hónapban. A háború miatt drasztikusan emelkedtek az energiaárak - tette hozzá. Minél közelebb van valaki a háborús övezethez, annáél nagyobb az infláció. A háborús infláció akkor szűnik meg, ha béke lesz - mondta. Magyarországon a kormány a lehető legtöbbet teszi az infláció elleni küzdelemben. A rezsicsökkentés és az árstopok nélkül 5-6 százalékponttal magasabb lenne a drágulás.

Brüsszel érveit nem veszi figyelembe a kormány

Gulyás elmondta, hogy azok akik magyar forgalmi rendszámmal tankolnak, azok 480 forinton vehetnek benzint és dizelt. Brüsszelből érkezett egy levél az intézkedés visszavonására - tette hozzá. Ebben a helyzetben több érv szól a beavatkozás mellett, mint a piaci folyamatok szabadon engedése mellett. A versenyt nem sérti ez a lépés, mert a fuvarozók rendes áron tankolnak - mondta a miniszter.

A kormány nem támogatja a globális minimumadó bevezetését

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy jövő héten pénteken lesz uniós csúcstalálkozó. Az unió egysége fontos, de csak olyan szankciókat támogatunk, ami nem fájnak jobban európának, mint a szankcionálandó félnek - mondta. Továbbra is vissza kell térni a versailles-i konszenzushoz, a gázszállítás további korlátozása nagyon negatív hatást gyakorolna az unió gazdaságra - mondta Gulyás.

Beruházásösztönzésre és adócsökkentésre van szükség, csak így lehet megvédeni az eddigi eredményeket.

Gulyás közölte, hogy a kormány nem támogatja a globális minimumadó bevezetését az uniós pénzügyminiszterek ülésén.

Gulyás: A józan ésszel ellentétes lenne egy gázembargó

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, mindig bíznak a józan ész érvényre jutásában, mert a gáz ügye nem csak a közép-európai országoknak jelent nehézséget. 

Hibádzik a Ryanair érvelése

Gulyás kérdésre elmondta, folyamatban van a fogyasztóvédelmi eljárás a Ryanairel szemben. Két ponton is hibádzik a Ryanair érvelése az adóval szemben. 

Uniós ügyek

Mi ésszerű kompromisszumokra készek vagyunk az Európai Bizottsággal - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 15 százalék alá viszi Magyarország az egyszereplős közbeszerzések arányát, ezt ígérte a kormány. A miniszter kérdésre azt mondta, semmilyen elvonás nem fogja érinteni a humánszférát.

Semmilyen leépítés nem lesz a kormányhivataloknál

A magyar ellenzék mindent megtesz, hogy ne jussunk hozzá az uniós forrásokhoz - mondta kérdésre Gulyás.

Gulyás: Ez egy jó ötlet

Gulyás kérdésre elmondta, hogy jó ötlet az uniós és önkormányzati választás összevonása. Mindenkinek jobb, ha egyidőben tartják a két voksolást - tette hozzá.

Nem lesz dugódíj

A kormány továbbra sem támogatja a dugódíj bevezetését - mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely.

Gulyás: Ne adjanak életvezetési tanácsokat

Se a kormánytagok, se a polgármesterek ne adjanak életvezetési tanácsokat az embereknek - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Aki megteheti járjon autóval, de a legfontosabb, hogy mindenki a jogszabályok betartása mellett éljen. Persze helyes különféle ösztönzők bevezetése az autók megvásárlása terén - tette hozzá.

Egy baloldali kormány ezt tenné

Azon baloldali felvetésre, hogy a végtelenségig lehet emelni a benzin és az élelmiszerek árát, mert azt az emberek a végén úgyis megszokják, Gulyás azt mondta, egy baloldali kormány esetében ez biztosan így lenne.

Majomhimlő: Most nincs nagy kockázat

Minden egyes járványügyi helyzetben fel kell mérni a kockázatokat, így a majomhimlő esetében is - mondta kérdésre Gulyás. Az NNK figyelemmel kíséri a fejleményeket, de egyelőre nincs olyan kockázat, mint a koronavírus-járvány esetében.

Január 1-től változhat a KATA szabályozása - mondta kérdésre Gulyás.

Ügyfeleket is veszíthetnek a cégek

Gulyás közölte, minden területen figyelik az extraprofit-adó áthárításának lehetőségét. A bankszektorban van egy komoly verseny, tehát mindenki az ügyfelek elvesztését is kockáztatja. Az államnak a fogyasztóvédelmi eszközei is rendelkezésre állnak.

Egy másik kérdésre Gulyás közölte, hogy eddig valóban nem ártottak a szankciók Oroszországnak. Hosszabb távon az EU-Oroszország gazdasági kapcsolatok eljelentéktelenednek.

Gulyás: Ettől nem kell tartani

Gulyás kérdésre azt mondta, ma az ellátási láncok helyzete bizonytalanabb mint korábban, de amíg ezek nem kerülnek veszélybe, addig nem kell üzemanyag-hiányra számítani.Nem helyes, hogy a miniszterelnök kevesebbet keres, mint az államtitkárok többsége - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

"Nem kívülről kell tanácsot adni"

Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, Ukrajnának és Oroszországnak kell békét kötnie, és nem helyes, hogy kívülről adjunk tanácsot.Van egy ország aminek a területi szuverenitását garantáló budapesti szerződést megsérti az egyik fél.

HírTV/Origo

Fotó: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!