2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Háború Ukrajnában: A háború 76 napjának krónikája

A tegnapi nap folyamán beszéltünk arról, hogy heves harcok dúlnak Harkiv térségében. A másfélmilliós nagyváros közelében ukrán ellenlökés történt, több falut is visszafoglaltak, legalábbis ukrán közlés szerint.

  • Háború Ukrajnában: A háború 76 napjának krónikája

A donbaszi frontvonalon lassan de kitartóan haladnak előre az oroszok, a luhanszki oblasztyban, Bilohirivka és Popászna településeknél dőlt a harc, mondtuk tegnap, friss hír, hogy ez utóbbi 20 ezrest várost kedden a nap folyamán el is foglalták az oroszok.

Odessza környékén tovább folytatódnak a bombázások, elsősorban rakétatámadásokról van szó. A település támadása arra utal, hogy délnyugat Ukrajna lesz a várható új orosz támadás fő iránya, már ha végeznek Kelet-Ukrajnában, a Donbaszban. Amerikai titkosszolgálati jelentés is megerősítette ezt a feltételezést, miszerint az orosz elnök célja Ukrajna nagyobb területének megszállása, egy északkelet-délnyugati tengely mentén, aminek alapján Ukrajnát megfosztva tengerpartjától, az orosz csapatok pedig Moldváig, illetve a NATO-tag Románia határaihoz érkeznek majd.

Ukrajna leállította a gáztranzitot Európába az oroszok ellenőrizte szakadár kelet-ukrajnai területeken keresztül. A megszálló erők miatt nem tudják felügyelni a tranzitot, amit ezért leállítanak. Furcsa, de a háború ellenére, a gázszállítás eddig zavartalanul folyt, az ukránoknak tranzit jövedelmük volt belőle, sőt ebből a gázból kaptak vissza. Még nem a teljes ukrajnai gáztranzit leállításáról van szó, a forgalmat olyan tranzitpontokra irányítják át, ami ukrán kézben van, tehát Oroszországból közvetlenül Ukrajnába érkezik a gáz, nem pedig a szakadár oroszok ellenőrizte régiókba, onnan Nyugat-Ukrajnába. Ha teljesen leáll az ukrajnai tranzit, akkor alternatív irányokból tudnak szállítani az oroszok, kérdés az, hogy a szándék meglesz-e, mind a szállításra, mind a vásárlásra.

Bendarzsevszkij Anton-nal élőben elemeztük a legfrissebb orosz–ukrán háborúval kapcsolatos kérdéseket.

A folytatásban Ifj. Lomnici Zoltánnal az orosz-ukrán háborús helyzetről, uniós jog és szankciókról beszélgettünk.

A kárpátaljai helyzetről Dunda Györgytől tudtuk meg ma is a legfrissebbeket. 

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!