2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Gyurcsányékat csak a szavazatok érdeklik?

Továbbra is kitart a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció a liberális baloldaliak által rasszistának tartott volt miskolci rendőrkapitány, Pásztor Albert polgármester-jelöltsége mellett. A függetlenként induló Pásztor azt mondta, nem érdekli, mit mondanak Budapesten a pártok, és nem zavarják a támadások. Gyurcsányék kitartását viszont többen úgy értékelik, a DK szavazatmaximalizálásra törekszik, ezért engednek meg politikusai maguknak szélsőséges kijelentéseket a cigánysággal kapcsolatban.

A baloldal miskolci polgármesterjelöltje két hét után állt a sajtó elé.

– Pásztor úr, ön rasszista?
– Nem, hallottam én a napokban azt is, hogy fasiszta vagyok. Nem.

Pásztor Albert függetlenként indul, de a Demokratikus Koalíció és az MSZP is támogatja. A helyi Együtt–PM csak az országos vezetés tiltakozása miatt hátrált ki mögüle. A jelölést azért bírálják élesen a baloldalon, mert Pásztor 2009-ben rendőrkapitányként arról beszélt, hogy a városban cigányok követik el a közterületi rablásokat.

A polgármesterjelölt azt mondja, nem zavarják a támadások, és nem érdekli a baloldali pártok közötti belharc sem.
„Azt kellene, hogy megértsék, hogy itt helyben, Miskolcon vajmi keveseket érdekel, hogy mit mond Gyurcsány Ferenc Budapesten – és így tovább az ottani többi politikus” – fogalmazott, hozzátéve hogy pártoskodásoktól, ideológiáktól mentesen, a legszélesebb körben kell összefogni a városért.

A Demokratikus Koalíció helyi vezetője szerint nem vezet majd feszültségekhez, hogy Pásztor Albert nem akar pártpolitikával foglalkozni. „Azt gondolom, hogy egy polgármesternek elsősorban miskolcinak kell lennie, harmadsorban pártpolitikusnak” – mondta Tompa Sándor.

A Gyurcsány-párt országos vezetése továbbra is kiáll Pásztor Albert mellett. „Néhány rossz mondatról van szó, amelyekről reméljük, hogy valóban csak néhány rossz mondat. És három demokratikus ellenzéki párt és egy civil szervezet esélyt kínál valakinek, hogy ezt kikorrigálja és javítsa, pusztán erről van szó. Ez ellen természetesen lehet tüntetni, ettől még a Demokratikus Koalíció büszke az Ellenállás napjára” – szögezte le Gréczy Zsolt szóvivő.

A volt SZDSZ-es, ma már a DK-ban politizáló Eörsi Mátyás viszont nem véletlenül beszélt statisztikai romabűnözésről az ATV-ben. A szintén DK-s Szabó Zoltán pedig egy Facebook-bejegyzésben ír arról, hogy szociológiai vizsgálatok szerint a cigány lakosság körében magasabb a bűnözés aránya.

„Nagyon súlyos hibának gondoljuk azt, hogy ha egy ellenzéki párt a jobboldal retorikájával vagy a jobboldali szavazók által elvárt retorikával próbálja kezelni azt az ügyet. Azt gondolom, hogy nincs helye semmilyen kompromisszumnak ebben az ügyben” – reagált Bodnár Zoltán, a Liberálisok gazdaságpolitikai főtanácsadója. A baloldali liberális értelmiség szerint Gyurcsány Ferencék kampánycélokból fogalmaznak radikálisabban.

A Munkáspárt elnöke pedig azt mondta: képmutató a magyar politikai elit, amikor nem tesz említést az elkövetők származásáról. „Én azt gondolom, hogy nyugodtan meg lehet mondani, hogy a rendőrségen hány cigány származású rendőr tevékenykedik. És azt is meg lehet mondani, hogy a bűnt elkövető személyek közül hány magyar, hány román, hány francia vagy netán hány cigány származású” – fejtette ki Thürmer Gyula.

A Jobbik szerint nem világos, hogy kik állnak Pásztor Albert jelölése mögött. A szélsőjobboldali párt alelnöke érdekesnek nevezte a baloldal viselkedését az ügyben, és hozzátette, önálló polgármesterjelöltet indítanak Miskolcon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!