2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Gyorsul a járvány terjedése Európában

Ismét gyorsul a koronavírus-vírus terjedése Európában. A kontinensen Spanyolországból jelentették a legtöbb fertőzöttet, a kormányfő közölte, a hadsereget is bevetik a járvány feltartóztatására. Kiugróan magas az új fertőzöttek száma Boszniában is. A hatóságok ott attól tartanak, hogy ha az országban tartózkodó mintegy tízezer migráns között is elterjed a kór, akkor a járvány végképp feltartóztathatatlanná válik.

  • Gyorsul a járvány terjedése Európában

2415 új fertőzést jelentettek Spanyolországból egyetlen nap alatt, ami a legmagasabb érték Európában. Spanyolország a járvány által leginkább sújtott uniós tagállam, eddig összesen 412 ezer fertőzöttet regisztráltak. A Covid-19 betegségbe eddig majd 30 ezren haltak bele. Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette, hogy a hadsereget is bevetik a vírus elleni harcban: a fertőzöttek kontaktkutatását a tervek szerint 2000 katona segíti majd.

A második legfertőzöttebb ország Nagy-Britannia, ahol egy nap alatt 1184 új fertőzést jelentettek. Boris Johnson a járványügyi helyzettől tette függővé a maszkok kötelezővé tételét az iskolákban. Szeptemberben 25 ezer iskola nyílhat meg. Skóciában már meg is kezdődött a tanév, ott a középiskolákban a folyosókon, a közös terekben és az iskolabuszokon is hordani kell a maszkot.

A francia elnök is egyértelmű szabályokat ígért a járvány erősödése miatt. Emmanuel Macron három órán át konzultált Jean Castex miniszterelnökkel a jövő hétfői iskolakezdésről. Szeptember 1-től 11 éves kor felett az összes intézményben kötelező lesz maszkot hordani.

Nemcsak az iskolákban, de a munkahelyeken és nyilvános helyeken is lesznek szigorítások a maszkra vonatkozóan. Új megbetegedéseket főleg Párizsból és a Riviéra térségéből jelentettek az elmúlt napokban.

Közben a Benelux országokból is nyugtalanító hírek érkeznek. Kiderült ugyanis, hogy a fertőzésen már átesett emberek közül egy belga és egy holland beteg is újból megfertőződött a COVID-19 vírussal.

A belga eset egy 50 éves nőhöz kapcsolódik, aki márciusban már elkapta a kórt, bár kórházba nem kellett mennie. A második megfertőződés három hónappal később következett be, ugyanazokkal a tünetekkel, noha ezúttal csak egy hétig volt beteg

- közölte egy belga virológus a nyugtalanító esetről. 

Csehországban kedden 367 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami a járvány kezdete óta a harmadik legmagasabb napi esetszám. Az új fertőzöttek közül sokan Horvátországi nyaralásukon fertőződtek meg,

Bosznia-Hercegovinában 297 a napi növekedés, ami nagyon magas érték az elmúlt hónap adataihoz képest. A hatóság most attól tartanak, hogy a koronavírus eléri az országban tartózkodó mintegy tízezer migránst is, a járvány így végképp feltartóztathatatlanná válik. A Nyugat-Balkán többi országában, Szerbiában, Koszovóban, Montenegróban és Észak-Macedóniában is nőtt az új esetek napi száma.

Nyugtalanítóbb a helyzet Romániában, ahol 1060 a napi növekedés értéke a fertőzöttek számát tekintve. A beazonosított fertőzöttek száma meghaladta a 80 ezret, ráadásul 58 halálesettel megdőlt a napi halálozások negatív rekordja is. Romániában mobil vécék beszerzésével is készülnek az iskolai új évre, számos intézményben ugyanis nem volt megoldva a csatornázás.

 

16 millió felett van a gyógyultak száma

Világszerte meghaladta a 24 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma, és több mint 820 ezer halálesetet regisztráltak. Az ENSZ tájékoztatása szerint ugyanakkor 16,6 millióan már meggyógyultak. A Covid-19 nevű kór 188 országban van jelen. Az Egyesült Államokban, Brazíliában és Indiában a legsúlyosabb a helyzet. Ezekből az országokból jelentették a legtöbb megbetegedést, és itt hunytak el a legtöbben. A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi a valóságot. Az Egészségügyi Világszervezet március 11-én nyilvánította pandémiává a kínai Vuhanból elterjedő vírust, amelynek már a második hulláma fertőz.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!