2024. 03. 01. Péntek Albin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Belföld

Gulyás Gergely: A kormány szigorítja a Magyarországra való belépést

Nem szabad engednünk, hogy behurcolják a vírust Magyarországra, ezért a kormány az operatív törzs javaslatára úgy döntött, hogy szigorítja a határátlépést az országba - mondta el Gulyás Gergely rendkívüli sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszámolt, hogy a külföldi államokat három kategóriába sorolják a fertőzöttségük mértékétől függően.

  • Gulyás Gergely: A kormány szigorítja a Magyarországra való belépést

Már a csütörtöki kormányinfón, a szerdai kormányülést követően tájékoztattuk a nyilvánosságot arról, hogy a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a fertőzöttségi adatok mind idehaza, mind a világban, és látják az aggasztó jeleket és számokat – kezdte rendkívüli sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt követően leszögezte, hogy míg a környező országokban emelkedik a betegek száma, addig idehaza csökken az aktív fertőzöttek száma.

A kormány célja, hogy ez a jövőben így maradjon, és ezt többek között úgy lehet elérni, hogy gátat szabnak annak, hogy a vírust külföldről behurcolják.

A helyzet ellentmondásos minél inkább ellenőrizni tudjuk az ország határait, annál inkább meg tudjuk idehaza őrizni a lakosság biztonságát. Ezért a kormány szigorítja a Magyarországra való belépést, de további hazai korlátozó rendelkezések bevezetése nem indokolt - emelte ki Gulyás Gergely.

Ezt követően beszámolt arról, hogy az operatív törzs javaslatára a kormány úgy döntött, hogy szigorítja a Magyarországra való belépését, és a külföldi országokat három veszélyességi kategóriába sorolja: vörös, sárga és zöld.

A zöld államokban a fertőzöttség alacsony, ezért a határátlépés kockázata alacsony, ahol kevésbé súlyos a helyzet, az a sárga kategóriába kerül, a vörös jelzés pedig egyértelmű, ez alá azok az országok esnek, amelyekben a fertőzöttség mértéke súlyos

- húzta alá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Az EU-tagállamok közül

sárga kategóriába kerül Bulgária, Portugália, Bulgária és Svédország, továbbá az Egyesült Királyság és Kína is. Vörös kategóriába került Európából Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró és Ukrajna is.

Horvátország egyelőre a zöld kategóriában van.

 

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra. Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírus-tesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség - mondta.

A tranzitforgalom és az áruforgalom a szabályok alól kivételt képez, továbbá a hivatalos út is, ugyanakkor az egészségügyi vizsgálatokra ezekben az esetekben is sor kerülhet - ismertette a miniszter. Hozzátette: ahogy korábban is, a házi karantén szabálya alól különös méltánylást érdemlő esetben a rendőrség adhat, a kérelmet angol vagy magyar nyelven kell kérelmezni

Ha szükséges a kormány azonnali intézkedéseket fog hozni, de ha nem szükséges, akkor hetente bírálja majd felül az országok besorolását és listáját - hangzott el a vasárnapi sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó tartalom:

Nincs újabb áldozat, 5-tel nőtt a fertőzöttek száma

Vasárnap közli a kormány a legújabb intézkedéseket a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásáért

Hír TV/Magyar Nemzet/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!