2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Garanciát várnak az orvosok

Garanciát akarnak az orvosok, hogy nem csökken a fizetésük, ha nyugdíj helyett tovább dolgoznak. Azt egyelőre nem tudni, pontosan hányan folytatnák a munkát a korhatárt elérők közül. A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület közben jövő év végéig elhalasztaná az orvosok kötelező nyugdíjazását, több érdekvédelmi szervezet pedig ágazati mentességet szeretne.

Még az egészségügyi szervezetek sem tudják pontosan, hány orvost érint a kötelező nyugdíjazás: a debreceni érdekképviselet alelnökének munkahelyén, a Kenézy Kórházban például húsz alatt van a számuk. Itt egyelőre nincs adat arról, hogy hányan írják alá a nyilatkozatot, vagyis hogy hányan választják a nyugdíj helyett inkább a munkát. Az érintettek még azt sem tudják, hogy a kieső járandóságot hogyan fogja nekik kifizetni az állam.

„Lassan lejár a határidő, és alá kellett írni, hogy mit választ a dolgozó. De hogy konkrétan hogy fogják a jövedelemkiesését pótolni, arról még döntés sincs, még nem láttam kormányjavaslatot – fogalmazott Boros Miklós, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének orvos alelnöke. – És gondolom, a bizonytalanság miatt van, hogy senki nem szeret aláírni egy olyan papírt, amelyről nem tudja, hogy mi a következménye.”

A jövedelemkiesés pótlására a Magyar Orvosi Kamara nyilatkozattervezetben kér garanciát. Azt szeretnék, hogy a továbbfoglalkoztatásra vonatkozó kérelem csak akkor legyen érvényes, ha az állam garantálja, hogy nem csökken a nyugdíjaskorúak jövedelme. A javaslatot Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület is támogatja. Csiba Gábor, a miskolci megyei kórház főigazgatója emellett elhalasztaná a rendelkezést a jövő év végéig.

A miskolci megyei kórház 410 orvosából 66 nyugdíjaskorú, az első felmérések szerint itt majdnem mindenki szeretne tovább dolgozni. Szakmai szervezetek, kamarák és kollégiumok közösen nyílt levélben fordultak a héten a miniszterelnökhöz: ágazati mentességet kérnek kormányhatározat alól, és a nyugdíj helyett azzal megegyező mértékű, jogszabályban rögzített jövedelempótlást szeretnének elérni.

Az egészségügyi államtitkárság közleményben reagált, melyben azt írják, hogy jelenleg a jogszabály előkészítése folyik, amely biztosítja majd, hogy az egészségügyi ágazatban továbbfoglalkoztatott nyugdíjasok július után kompenzációt kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: "Láthatóan idén sokkal több eljárást indítottak az oltások ellen és sokkal szervezettebbek. Álhíreket terjesztenek, részletes leírásokat tesznek közzé az interneten, hogyan kell akadályozni az oltás beadását. Ez óriási felelőtlenség."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!