2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Fülöp Attila: Biztosítják a férőhelyeket a rászorulóknak

MTI, Hír TV

2018. november 15., csütörtök 13:50, frissítve: csütörtök 20:21

Október 15. óta tilos életvitelszerűen az utcán élni. November elején a téli szálláshelyek is megnyíltak, az ellátórendszer felkészült a hajléktalanok fogadására - hangsúlyozta a szociális államtitkár. Az országban 19500 férőhely van, ezek fele a fővárosban, a többi nagyobb vidéki városokban működik.

A hajléktalan emberek számára fenntartott férőhelyek kihasználtsága országos szinten 75 százalékos, Budapesten 72,5 százalékos – közölte Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.

„Az elmúlt hetekben Budapesten és országosan is számos helyen voltam, és az intézményvezetők is arról tájékoztattak, hogy még férőhely hiány miatt soha, egyetlen embert se utasítottak el” – mondta Fülöp Attila.

Az államtitkár kiemelte: a kormány továbbra is biztosítani fogja a férőhelyeket a rászorulóknak.

A jogszabályváltozás után egy hónappal 931-gyel több férőhelyet vesznek igénybe a hajléktalanok, néhányan viszont kitartanak az utca mellett, emiatt nyolc esetben indult hajléktalan ember ellen szabálysértési eljárás. A KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter megismételte: a hajléktalanügyet az ember oldaláról kell megközelíteni.

„Nekünk az a kötelességünk, hogy a hajléktalan emberek számára egy olyan ellátórendszert működtessünk, amelyik képes arra, hogy az emberhez méltó körülményeket megteremtse számukra” – jelentette ki Harrach. 

Elemi emberi igényeket kell kielégíteni, meleg helyiségekre, tiszta ágyakra, kulturált étkezési, fürdési, mosási lehetőségekre van szükség, a beteg hajléktalanoknak pedig ápolásra – részletezte a KDNP frakcióvezetője, aki szerint a hajléktalan ellátórendszert az igények szerint kell fejleszteni, így foglalkozni kell például a pszichiátriai betegségekkel, mert ezek gyakran fordulnak elő a hajléktalanok körében.