2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Belföld

Főpolgármesteri biztos: a Főkert már megkezdte a szakmai egyeztetést az Andrássy úti fák megóvásáért

A Főkert Nonprofit Zrt. már megkezdte a sokoldalú, szakmai egyeztetést, hogy biztosíthassa az Andrássy úti fák megfelelő életterét - közölte Szabó József környezetvédelemért és zöldpolitikáért felelős főpolgármesteri biztos kedden az MTI-vel.

  • Főpolgármesteri biztos: a Főkert már megkezdte a szakmai egyeztetést az Andrássy úti fák megóvásáért

Szabó József azt írta: az Andrássy úti fák gyökerei jelenleg a kisföldalatti födémmagassága, valamint egyéb, közúti forgalomtechnikai akadályok miatt nem rendelkeznek kellő mélységű élettérrel. Erre a problémára szakmai és műszaki megoldás lehet, ha a kisföldalatti tervezett felújítási munkálataival egyidejűleg kerül sor a teljes fasor rekonstrukciójára, amelyről az érdemi tervezői egyeztetést a Főkert már szintén megkezdte.

A Karácsony Gergellyel közös sajtótájékoztatóján Soproni Tamás VI. kerületi ellenzéki polgármester-jelölt kifogásolta, hogy az Andrássy úti, a kilencvenes és kétezres években még gondosan ápolt gyepet műfűre cserélték, a fák pedig az ápolás hiánya és a légszennyezettség miatt kerültek rossz állapotba.

Szabó József erre reagálva közleményében úgy fogalmazott: a Főkert az "elmúlt évek során az Andrássy úton többször is újrafüvesítette az említett szakaszt, azonban a megnövekedett urbanizációs hatásoknak, valamint az arra járók és a területen kutyát sétáltatók nem megfelelő zöldterület-használata miatt, ezen zöldítések nem voltak sikeresek". A "saras és a városképileg nem megfelelő állapot" megszüntetésére született kísérleti jelleggel az a megoldás, hogy egyes, kiemelten igénybe vett szakaszokra műfüvet tettek.

A főpolgármesteri biztos elfogadhatatlannak tartja a felvetést, hogy az Andrássy úti, rossz állapotban lévő fák kivágása politikai és nem szakmai indokok alapján történik.

Szabó József hozzátette: a fővárosi kertészet Magyarország legrégebbi és egyben legnagyobb szakmai tapasztalattal bíró társasága nem vág ki egészséges fákat a hatáskörében lebonyolított zöldterületi-fejlesztések során.

Sajnálatosnak tartják, hogy a közgondolkodásban összemosódott a fakivágások és a balesetveszélyes fák szükségszerű kivágásának fogalmi rendszere.

A főpolgármesteri biztos megjegyezte: a jövőben kiemelt feladatának tekinti ezen fogalmak tisztázását és érthetővé tételét mindenki számára.

A Tarlós István főpolgármester által meghirdetett nagyszabású fatelepítési program keretében, a Főkert az elmúlt 2,5 évben közel tízezer új fát ültetett városszerte, melyeknek több mint 97 százaléka megeredt és növekedni kezdett a folyamatos és szakszerű ápolásoknak is köszönhetően - közölte.

Hozzátette: felvetődik a kérdés, hogy a XIV. kerületi Pillangó parkban történt fejlesztés miatt, a közel 100 fa kivágása előtt Karácsony Gergely miért nem tartott ott sajtótájékoztatót.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Amerika 10 éve védelmi megállapodást kötött Ukrajnával + videó

Amerika 10 éve védelmi megállapodást kötött Ukrajnával + videó

A Napi aktuális vendége Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, MCC volt, akivel Velkovics Vilmos műsorvezető többek között Somkuti új könyvéről, a NATO Ukrajna missziójáról beszélgettek, de szó volt arról is, hogy Amerika 10 éve védelmi megállapodást kötött Ukrajnával, illetve, hogy 50 millió dollárral támogatja az év végéig Washington Kijevet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tüntetést szervezett Bayer Zsolt a hazánkat sújtó ítélet ellen + videó

Tüntetést szervezett Bayer Zsolt a hazánkat sújtó ítélet ellen + videó

Bayer Zsolt rámutatott: "Fogalmazzuk meg másképp. Ez a világ a Soros-féle nyitott társadalom, a határok nélküli összenyitott világ és az Európai Parlament, a Bizottság és a Bíróság tagjainak nagy részét ugyanaz a vén gazember fizeti. Mi pedig, mi pedig ki fogunk maradni ebből az elmebajból. Ki fogunk maradni bármi áron."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!