2024. 06. 19. Szerda Gyárfás napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

EB Sporthírek 23:35

Belföld

Fekete Madonna zarándoklat indult Czestochowába

Elindult Budapestről a lengyelországi Czestochowába a Fekete Madonna zarándoklat hétfőn reggel. A három autóbuszhoz Erdélyből további kettő csatlakozik, így több mint kétszáz hívő utazik a pálos kegyhelyre.

  • Fekete Madonna zarándoklat indult Czestochowába

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

"A pandémia és a háború elbizonytalanította az embereket. Vonat helyett buszokkal megyünk, de az ilyen zarándoklatra most talán nagyobb szükség van, mint valaha. A lelki célok mellett a sok évszázados lengyel-magyar barátság újjáéledéséért is tennünk kell" - mondta az indulásnál Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

A zarándokút lelki vezetői Tamás József nyugalmazott segédpüspök, Bátor Botond pálos szerzetes, valamint Michels Antal józsefvárosi esperes, plébános. Utóbbi áldotta meg a híveket és az őket szállító autóbuszokat a Keleti pályaudvar parkolójában.

A három autóbuszon felvidéki magyarok is utaznak; két további busz Erdélyből indul, útközben közös imákat, éneklést tartanak. Kedden a krakkói Isteni Irgalmasság bazilika magyar kápolnájában Tamás József püspök és Marek Jedraszewski krakkói érsek közösen mutat be szentmisét, majd megkoszorúzzák Mindszenty József szobrát.

Szerdán az egész napot Czestochowában töltik a zarándokok, ahol felkeresik a Jasna Góra-i pálos kolostort. A Szent II. János Pál pápáról elnevezett kegykápolnában szentmisén, majd délután keresztúton vesznek részt. Csatlakozik hozzájuk Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Gerencsér Tibor krakkói magyar főkonzul. A hívek koszorúkat helyeznek el a katyini és szmolenszki áldozatok emlékművénél, valamint a Boldog Özséb díszkútnál.

"Czestochowa régi magyar alapítású kegyhely, így szinte hazamegyünk. Nagyon sok imaszándékot viszünk magunkkal, elsősorban a békéért, hiszen a szomszédos Ukrajnában háború van, másrészt szükség van a lengyel-magyar barátságot beárnyékoló nézeteltérések megbeszélésére" - mondta az indulásnál Michels Antal esperes, plébános.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!