2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Eljárás indul az ombudsmani hivatal főosztályvezetője ellen

Nem mond le posztjáról, de fegyelmi eljárást indít a hivatal főosztályvezetője ellen az alapvető jogok biztosa. Székely Lászlót – hivatala elfogultsága miatt – ma hallgatták meg az Országgyűlés igazságügyi bizottságában. A Magyar Nemzet múlt héten hozta nyilvánosságra a hivatal és a TASZ jogvédő szervezet közötti levelezés egy részletét – ebben a főosztályvezető és a jogvédő szervezet drogprogramjának vezetője a józsefvárosi tűcsereprogramról szóló jelentésről és a nyilvánosságra hozatal időpontjáról egyeztetett.

Az ombudsmani hivatal főosztályvezetője és a TASZ drogügyi vezetője közötti levelezést a Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra két hete. Sárosi Péter tavasszal írt a hivatal munkatársának, az e-mailben tegezve közölte vele a józsefvárosi tűcsereprogrammal kapcsolatos fejleményeket. Egy későbbi – május végi – e-mailben pedig arra kéri, hogy az elkészült jelentést csak később hozzák nyilvánosságra, mert ő nyaralni meg. A józsefvárosi önkormányzatot elítélő jelentést végül az önkormányzati választási kampányban adták ki.

Székely László ombudsman meghallgatását az Országgyűlés igazságügyi bizottságának kereszténydemokrata elnöke kezdeményezte. A kormánypárti többség itt zárt ülést rendelt el.


A teremből távozó Együtt–PM-es Szabó Tímea a független intézmény elleni támadásról beszélt és csak később ismerte el, hogy nem tudja, mi van a levelezésben. „Megmondom őszintén én részleteiben nem olvastam a hivatal és a TASZ közötti levelezést” – fogalmazott.

A szocialista Bárándy Gergelyt sem a TASZ és a független hivatal együttműködése zavarta, hanem az, hogy „az iratok hogyan kerültek a sajtóhoz. A képviselő azzal vádolta meg a Magyar Nemzetet, hogy az iratokat meghamisította. A Magyar Nemzet újságírója, miért montázsolta össze, miért vágta össze a levelezést, ha nem azért, hogy az ombudsmant rossz színben tüntesse fel” – fogalmazott.

Pedig ugyanezt a levelezést később ugyanilyen tartalommal az Index is kihozta, a portál a TASZ-tól kapta meg a dokumentumokat.

A bizottság végül elfogadta az ombudsman beszámolóját, a testület szerint nem történt szabálysértés, de felkérték Székely Lászlót, hogy a jövőben jobban figyeljen a hivatal pártatlanságára.

Székely László: Egy munkatársam hibázott akkor, amikor azt a látszatot keltette, hogy befolyásolhatja azt, hogy pár nappal korábban a panaszos értesülhessen arról, hogy a jelentés elkészült. Ez hiba volt, azt írta, hogy megpróbálom, és ezért fegyelmi eljárást kezdeményeztem a mai nap ellene.
Riporter: Ön le fog mondani?
Székely László: Én akkor fogok lemondani, és annak nagyon súlyos üzenete lesz, amikor úgy értékelem, hogy az alapjogvédelem lehetőségei Magyarországon ellehetetlenültek.
Riporter: Most hogy érzi?
Székely László: Most nem érzem így.

Az ülésről távozó bizottsági elnök nem akart nyilatkozni.

A józsefvárosi önkormányzat közleményében reagált. Azt írták: bíznak abban, hogy az ombudsman által hozott intézkedések után a droglobbi kiszorul a hivatalából, ahol a pártatlanság elve érvényesül majd a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!