2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Ezt kell tudni a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásról

A Mandiner megmutatja a legfontosabb információkat a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásról. Pontosan két hónap van még hátra az egy napon tartandó önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választásokig.

  • Ezt kell tudni a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásról

A Nemzeti Választási Iroda a névjegyzéki adatok alapján április 3-án alapján megkezdte a szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítők megküldését a választópolgárok számára. Az értesítő egyebek mellett tartalmazza a szavazás helyét és idejét, valamint azt is, hogy a választópolgár mely választásokon szavazhat.

Az értesítőknek április 19-ig kell megérkezniük az érintettekhez.

Ha valaki nem kapja meg az értesítőjét, illetve ha az megsemmisül vagy elvész, a választópolgár a polgármesteri hivatalokban található helyi választási irodától igényelhet újat. Az értesítő bemutatása azonban nem feltétele a szavazáson való részvételnek.

Április 4-étől nyújthatóak be az átjelentkezéssel és a mozgóurna igényléssel kapcsolatos kérelmek, és a választók ettől a naptól kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, amely kizárólag az Európai Parlament képviselőinek választására terjed ki.

Átjelentkezni május 31-én 16 óráig van lehetőség, az átjelentkezési kérelem visszavonását pedig június 7-én 10 óráig kérhetik a választópolgárok.

A hivatalos választási kampányidőszak április 20-tól június 9-én 19 óráig tart, azaz a szavazás napján is lehet még korteskedni a törvényben meghatározott szabályok betartásával. 

 

Az egyéni jelöltet a kampányidőszak kezdetével együtt lehet elkezdeni bejelenteni, május 6-án 16 óráig. A listák esetében a szabály a következő: az EP-listákat május 3-án 16 óráig kell bejelenteni,  az önkormányzati és a helyi nemzetiségi listákat pedig május 7-én 16 óráig.

A választási iroda az igénylését követően haladéktalanul, de legkorábban 2024. április 20-án átadja a jelöltek és jelölőszervezetek részére az általuk igényelt mennyiségű ajánlóívet.

Az önkormányzati választáson az lehet polgármester-jelölt, akit:

a 10 000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka,

a 10 000 lakost meghaladó, de 100 000 vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgár,

a 100 000-nél több lakosú település esetén legalább 500 választópolgár jelöltnek ajánlott.

Főpolgármester-jelölt az lehet, akit legalább 5000 fővárosi választópolgár jelöltnek ajánlott.

A fővárosi közgyűlés tagjainak megválasztásánál Budapesten fővárosi listát az a – területi választási bizottság vagy Nemzeti Választási Bizottság által jogerősen nyilvántartásba vett –  jelölő szervezet állíthat, amely vagy főpolgármester - jelöltet, vagy a fővárosi kerületekben legalább három polgármester-jelöltet állított. A fővárosi listákat legkésőbb a szavazást megelőző 33. napon 16:00 óráig kell bejelenteni a Fővárosi Választási Bizottságnál.

Vármegyei listát a területi választási bizottság vagy a Nemzeti Választási Bizottság által jogerősen nyilvántartásba vett olyan jelölő szervezet állíthat, amely a vármegyében választójoggal rendelkező választópolgárok 0,5 százalékának érvényes ajánlását összegyűjtötte. Azok a jelölő szervezetek, akik közös listát kívánnak állítani, a választópolgárok 1 százalékának érvényes ajánlását kell összegyűjteniük, ami nem lehet kevesebb 2000 érvényes ajánlásnál.

teljes cikk a Mandiner honlapján olvasható.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!