2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Ezért mennek bele a veszélyes helyzetekbe a buszsofőrök

A menetrend betartása miatt vállalnak veszélyes közlekedési helyzeteket is a fővárosi buszsofőrök – az egyik közlekedési szakszervezet szerint. A BKK azt állítja: bár lehetőségük lenne rá, nem szokták büntetni a sofőröket a késések miatt. Nemrég egy biciklis napokig volt intenzív osztályon, mert elsodorta egy busz.

Egy júliusi baleset a fővárosban, a biciklis által feltöltött felvételt már több mint 360 ezren látták az egyik videómegosztó portálon. A mentőket két járókelő hívta. A kerékpáros később azt írta, az útszéli korlátra esett, eltört hét bordája, azok átszúrták a tüdejét, öt napig kezelték az intenzív osztályon. A férfi a buszsávban kijelölt bicikliúton haladt. A KRESZ szerint ezt csak akkor teheti, ha azt a tábla engedi. Ha pedig a busz kerékpárt előz, legalább egy-másfél méter oldaltávolságot kell hagynia. A buszsofőröket is tömörítő szakszervezet elnöke szerint nyomáskényszer alatt vannak a sofőrök. „Egy 3 percen túli késést már a központ felé jelezni kell. Amennyiben ez elmarad, akkor szintén a kötbérezésen keresztül nyúl a munkavállalók irányába a BKK. Mi azt gondoljuk, hogy ez is egyfajta lojalitás a BKV munkavállalók részéről, hiszen lehet, hogy éppen egy apró hibát próbálnak meg elhárítani és nincs idejük bejelentkezni a központba. És ezeket a lojalitásokat nem veszik figyelembe a Budapesti Közlekedési Központ részéről” – mondta Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.


A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke szerint a menetidő betartásáért a buszsofőrök gyakran veszélyes helyzetekbe is belemennek. „Forszírozottan kénytelenek vezetni, belemennek olyan esetekbe, amelyekbe nem lenne szabad, és ha mondjuk egy kerékpárost kellene kerülgetni a buszsávban vagy mögötte kell haladni 20-szal, 30-cal, akkor ez önmagában konfliktushelyzetet eredményez” – fogalmazott Dorner Lajos.

A BKK viszont tagadja, hogy bárkit is büntetnének a késések miatt. „Van lehetősége arra a BKK-nak, hogy egyébként a késő autóbusz-vezetőket kötbérezze, csak nem szoktunk élni ezzel a gyakorlattal. Nekünk most a lényeg az – ez egy teljesen új szemlélet a főváros tömegközlekedésében –, hogy ne siessenek az autóbuszok. Amiért mi kötbérezünk az az, hogy ha az autóbusz-vezető túl gyorsan hajt” – nyilatkozta Mihálszky Gábor, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. tömegközlekedési divízióvezetője.

A divízióvezető szerint tavaly 100 millió forintos kötbért szabott ki a BKK. Elsősorban azért, mert nem alacsonypadlós busz közlekedett ott, ahol annak kellett volna. Ezt követték olyan buszvezetőkkel kapcsolatos problémák, mint például az ajtók idő előtti becsukása.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!