2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Ezekkel biztosítja a kormány, hogy vissza ne kerüljünk

A tranzakciós illeték, a távközlési adó és a bányajáradék növelésével biztosítja a kormány, hogy az ország ne kerüljön vissza az uniós túlzottdeficit-eljárás alá. Varga Mihály hétfőn 19.30-tól a Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége lesz.

Pótlólagos intézkedésekkel biztosítja a kormány, hogy az ország ne kerüljön vissza a túlzottdeficit-eljárás alá. A nemzetgazdasági miniszter bejelentette: ennek érdekében duplájára, 3-ról 6 ezrelékre emelik a készpénzfizetések tranzakciós illetékét, és megszűnik a felső korlát. A számlák közötti utalások illetéke 2-ről 3 ezrelékre emelkedik, de itt megmarad a felső határ.

Varga Mihály közölte: a tranzakciós illeték emelésére azért is szükség van, mert ebből a közteherből idén 301 milliárddal számoltak a költségvetésben, de május végéig csak 52 milliárd folyt be. Növeli a kabinet a távközlési adó mértékét is, ami – a tervek szerint – augusztustól 2-ről 6 forintra emelkedik.


Ha a parlament még ebben a hónapban elfogadja, akkor augusztus elsejével léphetnek hatályba ezek az intézkedések – mondta el Varga, s hozzátette nem számít arra, hogy ezt a tranzakciós illetéket a bankok áthárítják, hiszen komoly versenyhelyzetben vannak.

A tervek szerint augusztustól a kamat tőkejövedelmekre is egészségügyi hozzájárulást kell fizetni, ennek mértéke 6 százalék lesz. A nemzetgazdasági miniszter bejelentése szerint a költségvetési egyensúly javítását szolgálja a bányajáradék növelése is, amelynek mértékét 12-ről 16 százalékra emelik.

A régi szint áll vissza

Várhatóan nem jár a bankbetétállomány csökkenésével a kamatra kivetett egészségügyi hozzájárulás – mondta el híradónknak egy adószakértő. Vadász Iván rámutatott: a bankbetétek és a kamatozó értékpapírok után a Gyurcsány-kormány idején 20 százalék adót kellett fizetni. Az adó mértékét az Orbán-kormány 16 százalékra mérsékelte, az egészségügyi hozzájárulás kivetésével visszaáll a szocialista kormányok idején érvényes közteherszint – tette hozzá a szakértő.

Az MSZP szerint áthárítják

Újabb megszorítás, újabb terhek a magyar embereknek. Így értékelte a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett intézkedéseket az MSZP. Mesterházy Attila azt mondta: drágítani fogja az emberek életét, mert a cégek át fogják hárítani a terheket a lakosságra. A pártelnök szerint gazdaságpolitikai fordulatra és munkahelyteremtésre lenne szükség.

Mesterházy Attila eredetileg az alaptörvény ötödik módosításáról tartott sajtótéjékoztatót az LMP társelnökével, Schiffer Andrással közösen. A Varga Mihály által bejelentett intézkedésekről újságírói kérdésre mondtak véleményt.

„Többszöröse az Orbán-kormány által az emberek nyakába zúdított megszorítócsomag annak, amit akár a Bajnai-, akár a Gyurcsány-kormány, vagy éppen Bokros Lajos zúdított az emberekre. Az is látszik viszont, hogy a megszorítások politikája megöli az érdemi munkahelyteremtés lehetőségét” – fogalmazott Schiffer a tájékoztatón.

A kormányzati gazdaságpolitika megítélésében teljes a nézetazonosság az LMP-sek és az LMP-ből kivált Bajnai-hívek között. „Az Orbán-kormány a rezsinövelés kormánya, hiszen a minden pénzügyi tranzakcióra kivetett újabb adó tulajdonképpen egy újabb rezsinövekedést jelent a magyar háztartások számára” – mondta el Karácsony Gergely.

Varga-csomagot emlegetnek

A Gyurcsány-párt ügyvezető alelnöke Varga-csomagot emlegetett. „Varga miniszter úr elődjéhez hasonlóan megbukott. Megbukott azért, mert átverte Magyarországot, hogy lesz-e vagy nem lesz adóemelés. De ehhez a fideszes politikusoknál már hozzászokhattunk. De elsősorban azért bukott meg, mert az a csomag, amit beterjesztett, az egy virtigli Matolcsy-csomag” – fogalmazott Molnár Csaba.

Jobbról is érkezett bírálat. „Ezekkel a közterhekkel, amelyekkel a kormány most ilyen módon megpróbál újabb és újabb adóbevételre szert tenni, nem okoz egyebet, minthogy fokozza a magyar gazdaság lemaradását, a magyar gazdaság régiós leszakadását” – nyilatkozta Volner János.

A politikus populizmusnak nevezte, hogy a kormány úgy tesz, mintha a multikat és a bankokat adóztatná. Ő is arra számít, hogy a cégek és a pénzintézetek az adóemelést az ügyfelekre hárítják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!