2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Belföld

Évente 30-40 százalékkal nő a műfű iránti igény Magyarországon

A műfű néhány évvel ezelőtt még sokaknak elképzelhetetlen volt a kertben, mára azonban egyre többen teszik le a voksukat a műpázsit mellett. Ennek oka nem csak az, hogy könnyebben kezelhető a műgyeppel borított terület, mint a valódi füves kert, de sok esetben hasznosabb is, az idő és pénz spórolásról nem is beszélve.

  • Évente 30-40 százalékkal nő a műfű iránti igény Magyarországon

Minden évben 30-40 százalékkal nő a műfű iránti igény Magyarországon. A Covid miatti pandémia idején egyre többen kezdtek el foglalkozni az otthoni környezetükkel, ekkor toronymagasan megugrott a rendelések száma, ám a prémium kategóriás műfű sikere azóta is töretlen, ennek pedig több oka is van.

„Mindenki szép kertet, teraszt szeretne, ám egyre kevesebb idő jut foglalkozni a pázsittal a rohanó mindennapokban. A műpázsit ezzel szemben szinte gondozásmentes, hiszen évente egy-két alkalommal elegendő az erre a célra szolgáló berendezéssel karbantartani, a gép ugyanis minden szennyezést kiszed a szálak közül, ráadásul a szálakat is rendben tartja. A locsolásra szánt vizet is megspórolhatjuk vele, ami havi szinten több ezer liter vizet jelenthet. Az sem mellékes szempont, hogy a műpázsit télen-nyáron szép zöld marad” – magyarázta Bíró Tamás műpázsit-szakértő.

Szülők, állattartók kedvence

A műpázsit számtalan előnye mellett a kisállattartók és a szülők nagy kedvence, hiszen megakadályozza, hogy a legcsapadékosabb időben is sáros legyen a kert vagy a közintézmény udvara. A háziállatok pedig kifejezetten rajonganak a műpázsitért.

„A magán kertek és teraszok mellett számos közintézményben is egyre népszerűbb a műfű, amivel kapcsolatban nagyon kedvezőek a visszajelzések. A szülők ugyanis az esős, nedves időben állandóan azzal szembesültek, hogy az óvoda udvarán a kicsik tetőtől talpig sárosak lesznek, amit a műfű megakadályoz. A szülők mellett az állattartók nagy kedvence is, hiszen a kutyák nagyon szeretik a műgyepet, amit könnyű kezelni, ráadásul nem ássák fel a négylábúak” – tette hozzá a Prémium Pázsit Kft. szakértője és ügyvezetője.

Noha a magán kertekben és teraszokon ugrott meg a leginkább a műpázsit népszerűsége, a közintézmények is egyre inkább érdeklődnek a prémium kategóriás burkolatok iránt.

„Magánkerteknél ezer négyzetmétert is borítottunk már műfűvel, közintézmények esetében pedig a 3000 négyzetméter sem ritka. Az átlagos terület azonban, amit kérni szoktak, a 80 és 300 négyzetméter közötti méret, hiszen ekkora egy átlagos kert” – tette hozzá Bíró Tamás.

A szakember szerint mielőtt kiválasztjuk a megfelelő műpázsitot, nem árt tisztában lenni néhány alapvető ténnyel.

„Ezek a műpázsitok már lélegző, vízáteresztő felületek, amelyet nyugodtan lehet fák, bokrok alá is telepíteni. Mivel megfelelő a szellőzésük, attól sem kell tartani, hogy alatta bepenészedik a talaj. Mielőtt azonban kiválasztjuk, melyik fajta műgyep a nekünk való, érdemes szakemberrel beszélni, aki az igényeknek és az igénybevételnek megfelelő terméket fog ajánlani. Nem mindegy ugyanis, milyen terhelést kap az adott terület, vagy éppen mekkora testű kutyus járkál rajta” – mondta a szakember.

Bíró Tamás szerint a műfű az élőpázsithoz képest 3-5 éven belül megtérül, főként ha olyan terméket választunk, amely akár több, mint egy évtizeden át is megőrzi az állagát.

„Olyan terméket érdemes választani, amely legalább 8-10 év garanciával rendelkezik, miszerint a műfű akár tíz évig is ellenáll az UV okozta károsodásoknak, fakulásnak és nem allergizál. A műpázsitot minden esetben gondosan kell telepíteni, hiszen a rossz telepítés is okozhat problémákat. Ha prémium minőségű műpázsitot választunk, olyan élethű gyepet kapunk, amelyről sokan észre sem veszik az első pillantásra, hogy nem valódi” – fogalmazott a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!