2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Esztike gyűrűje

Következik:

Vezércikk 04:00

Belföld

Erőszak a gólyatáborban: a legsúlyosabb felelősségre vonást ígérik

Brutális és aljas bűncselekménynek nevezte az ELTE rektora a fonyódligeti gólyatáborban történteket. Mezey Barna a legsúlyosabb felelősségre vonást ígérte, s hozzátette, hogy az egyetem az intézménybe járó, nemi erőszakkal gyanúsított férfival és a gólyatáborok szervezőivel szemben is fegyelmi eljárást indított, amelynek eredménye holnapra várható.

A rektor azt mondta: a fegyelmi vizsgálat végén kizárhatják a vétkesnek talált hallgatókat. Vizsgálják a gólyatáborok szervezésben szerepet vállaló kari önkormányzatok felelősségét is. „Addig, amíg a vizsgálat tart, tehát a felelősök személye megállapíttatik, addig a kari hallgatói önkormányzat elnökségének tevékenységét felfüggesztettem, amiként ez történt az Állam- és Jogtudományi Kar gólyatáborával kapcsolatosan is. Itt egy más típusú probléma vetődött föl: az ELTE normáival élesen szemben álló rigmusokat használtak, és az első éveseknek szervezett rendezvényeken ezeket alkalmazták, és ezzel súlyosan vétettek az ELTE normái és a gólyatáborok valódi céljai ellen” – fogalmazott Mezey Barna.

Az intézményvezető sajnálatosnak nevezte, hogy a rossz társadalmi-kulturális minták a gólyatáborokban is teret nyertek. „A gólyatáborok jövőjével kapcsolatosan a döntésig és a körülmények meghatározásáig a gólyatáborok szervezésének rendszerét is fölfüggesztettem. Ez azt jelenti, hogy a jövőben az egyetem vezetése által meghatározott garanciák, minőségi biztosítékok és központi ellenőrzés mellett szervezett táborok létrehozására kerülhet csupán sor” – fogalmazott a rektor.

Zaránd Péter, az ELTE hallgatói önkormányzatának vezetője azt állította: az elmúlt három évben húsz gólyatáborban járt, és nem érkezett hozzá panasz a hallgatóktól. „Természetesen a történteken változtatni nem tudunk. Együttműködve az egyetem vezetésével, amint azt rektor úr és főigazgató úr is elmondta, kialakítjuk a gólyatáboroknak a hosszú távú, működőképes és betartható koncepcióját, és abban bízunk, hogy jövő évtől kezdve példás gólyatáborszezont tudunk majd megrendezni” – fejtette ki.

A gólyatáborok szervezését az ELTE a K&B Fest Kft.-re bízta 2014-ben. A cég fővárosi székhelyén nem fogadták stábunkat, a csengetésre nem reagáltak, még az ajtót is beláncolták. A kft. ügyvezetője helyett a kijelölt kapcsolattartó nyilatkozott. Azt mondta: az ELTE-vel eddig nem álltak szerződésben, korábban kisebb rendezvények bonyolítását vállalták. „Mi arra a közbeszerzési eljárásra jelentkeztünk, amelyet kiírt az ELTE” – mondta el Krizsán Csaba. További érdemi kérdésekre nem válaszolt.

Az ELTE honlápján közzétett ajánlattételi felhívás ellentmond a K&B Fest Kft. állításának. A dokumentum 2. pontja „nemzeti eljárásrendben, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást rögzít, ami annyit jelent, hogy ismeretség útján kerülhetett az egyetemre a rendezvényszervező kft.”.

Információink szerint Krizsán Csaba korábban a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája által szervezett EFOTT fesztivál egyik főszervezője volt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!