2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Emmi: A fiatalok jelentik a családbarát Magyarország jövőjét

A fiatalok jelentik a családbarát Magyarország jövőjét, ezért a kormány fontosnak tartja, hogy minden segítséget megadjon képességeik kibontakoztatásához, aktív társadalmi szerepvállalásuk előmozdításához, önálló életkezdésükhöz és a családalapításhoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel, a fiatalok nemzetközi napja alkalmából.

  • Emmi: A fiatalok jelentik a családbarát Magyarország jövőjét

A közlemény szerint a kormány folyamatosan bővíti azon támogatások, lehetőségek körét, amelyek a fiatalok továbbtanulását, önálló életkezdését, családalapítását, otthonteremtését, nyelvtanulását, elhelyezkedését segítik. A gazdaság dinamikus növekedésének, a béremeléseknek és a munkahelyteremtéseknek köszönhetően a magyar fiatalok előtt stabil és tervezhető jövőkép áll - írták.

Emlékeztettek: az első sikeres nyelvvizsga, valamint a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjának visszatérítése már 75 ezer fiatalnak segített - kétmilliárd forint értékben - a munkavállalás megkönnyítésében, az Ifjúsági Garancia Program eddig több mint 147 ezer fiatal elhelyezkedését támogatta. Az utóbbi években bővültek a diákhitel-konstrukciók is. A tanulmányokra fordítható Diákhitel 2 esetében a kamatot teljes mértékben az állam fizeti, míg a szabadon felhasználható Diákhitel 1 havonta felvehető összege 70 ezer forintra nőtt, és már a határon túli fiatalok is igénybe vehetik. Ezeket az intézkedéseket egészítik ki olyan európai uniós pályázatok és programok, amelyek szintén hozzájárulnak a fiatalok támogatásához.

Kitértek arra is, hogy a 2020/21-es tanévtől elindul a középiskolások külföldi nyelvtanulását támogató program, amely által évente 140 ezer középiskolás diák kétszer kéthetes külföldi nyelvi kurzusra utazhat majd. A kormány erre évi 90 milliárd forintos támogatást biztosít.

Hangsúlyozták: egy 2016-os felmérés szerint a hazánkban élő fiatalok kétharmada kizárólag Magyarországon képzeli el a jövőjét, ezért a kormány olyan intézkedéseket vezetett be - csok, falusi csok, "Esély otthon" program, babaváró támogatás -, amelyek az önálló életkezdést és a saját otthon megteremtésének lehetőségét segítik.

A hallgatói/diplomás gyedet 2018-tól kedvezőbb feltételekkel lehet igénybe venni, ami hozzájárul a tanulmányok és a szülői szerep összeegyeztethetőségének javításához. A fiatalok életkezdését, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést segítheti a családvédelmi akcióterv elindítása is. Idén minden eddiginél nagyobb összeget, 3,3 milliárd forintot fordít a kormány a fiatalok támogatására a Nemzeti Tehetség Programon keresztül - sorolták.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

A hídpénz-botrányt is napirendre vennék a balliberális politikusok az Európai Parlamentben?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!