2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Ferencz József a második unitárius aranykor

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Egymilliárdos plusz a művészeti egyetemeknek

Egymilliárd forint plusztámogatást kapnak a művészeti egyetemek – jelentette be az illetékes minisztérium államtitkára a Parlamentben. Az egyik külföldi tulajdonú bank közben második alkalommal hirdetett ösztöndíjat a pályakezdő képzőművészeknek.

Több százezer forintot hozott Orr Máté pályakezdő festőművésznek az egyik alkotása. Ő az egyik nyertese a kortárs művészetet támogató ösztöndíjprogramnak.

„Három fődíjasnak hathavi időtartamra 120-100 és 80 ezer forint ösztöndíjat ajánl a szponzor – fogalmazott Balogh Péter, az Amedeus Művészeti Alapítvány vezetője.

Tíz további fiatal művésztől a bank képeket vásárol – darabonként százezer forintért. Az alkotások külföldre is elkerülhetnek.

„Óriási lehetőség egy ilyen multinacionális vállalat által felkarolt szponzoráció és tehetségprogram – fogalmazott Balogh Péter. – A kultúra exportcikk. A kultúrának a sporthoz hasonlóan a GDP-re komoly ráhatása van, ez is közhelyszerű" – tette hozzá az alapítvány vezetője.

A pályázatot tavaly írták ki először, több mint kétszázan jelentkeztek.

– Az UniCredit csoport évről évre rendez különféle helyeken kiállításokat Európában, oda beválogathatóvá válnak ezek a műtárgyak, és akkor megy a művész neve is természetesen a műtárgyak hírével és a műtárgyak testi valójával együtt – fogalmazott Sipos József ügyvezető igazgató.

A művészeti egyetemek egymilliárd forint többlettámogatást kapnak idén – erről már az illetékes minisztérium államtitkára beszélt a parlamentben: – Ez egy olyan speciális világ, ahol ez nagyon fontos… Fölmerült a probléma, találkozott miniszter úr az egyetemek vezetőivel. Megegyeztek, és megkapták ezt a támogatást – tette hozzá Halász János.

Az ösztöndíjprogramra március 29-ig lehet jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!