2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Egy hétig háborús üzemmódban működött a haderő – véget ért Magyarország eddigi legnagyobb hadgyakorlata

– Sikeresen zárult az Adaptive Hussars 23 többnemzeti hadgyakorlat – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: azért szervezték meg a hadgyakorlatot, hogy a magyar haderő védelmi képességét teszteljék, hiszen a veszélyek korában – amikor háború, migráció és azzal együtt terrorizmus fenyegeti Európát – Magyarország biztonsága az első.

  • Egy hétig háborús üzemmódban működött a haderő – véget ért Magyarország eddigi legnagyobb hadgyakorlata

– Csaknem hatezer fő, negyvenhét katonai szervezet részvételével lezárult hazánkban a harminc éve nem látott méretű és komplexitású Adaptive Hussars 23 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf ma kiadott közleményében. A honvédelmi miniszter kiemelte: sikeresen vizsgázott mind a Magyar Honvédség, mind a védelmi igazgatás - írta meg a Magyar Nemzet

A négy NATO-tagállam katonái részvételével megtartott kilenc napos többnemzeti hadgyakorlaton „megmozdult az egész katonai rendszer” – emelte ki a tárcavezető. Aláhúzta: az ország védelmi rendszerét öt vármegyében és negyven helyszínen, mintegy hatezer fő és hétszáz technikai eszköz mozgatásával sikerült tesztelni.

A katonák jelen voltak földön, vízen és levegőben, a haderő gyakorlatilag egész héten háborús üzemmódban működött – tette hozzá a miniszter, majd rámutatott: 

a gyakorlat célja az volt, hogy megismerjük és leteszteljük, hogyan reagál a magyar haderő a kiszámíthatatlan helyzetekre.

 A váratlan incidensekkel is végrehajtott nemzetközi gyakorlat részeként például egy szimulált akció miatt kellett vadászgépeket Kecskemétről Sármellékre telepíteni.

Itt a katonák elpróbálták, miként tudják az üzemanyag-ellátást mint legfontosabb logisztikai feladatot biztosítani egy esetleges terrorfenyegetés esetén

– húzta alá a miniszter, majd hozzátette: eredményesen integráltuk az ország területén települt NATO erőket a védelmi műveleteinkbe, illetve sikeresen felkészültünk a szövetség védelmünkre kirendelt erőinek fogadására és velük együttműködésben a védelem megszervezésére.

A miniszter elmondta: sikerült eredményesen együtt alkalmazni az aktív és tartalékos képességeket, ugyanakkor úgy látja, hogy a 500-600 tartalékos részvételével lezajlott védelmi képességek tesztelése rámutatott arra, hogy a jövőben javítani és egyszerűsíteni kell a tartalékosok „behívásán”.  

A tárca ezért párbeszédet kezdeményez a munkaadói oldallal is annak érdekében, hogy a jövőben a tartalékosok gyakorlatokon történő részvételét megkönnyítsék.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: bár a gyakorlat tanulságainak elemzése még folyamatban van, az már most megállapítható, hogy az ország védelmi rendszere fejlődik, és képes betölteni létfontosságú szerepét a dinamikusan változó biztonsági környezetben.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!