2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Devizahitelek: a kamat mértéke is csökkenni fog

Nemcsak a tőketartozás, hanem a kamat mértéke is csökken a devizahiteleknél a bankokkal történő elszámolás után – közölte Magyarország élőben című műsorunkban a Fidesz frakcióvezetője.

Rogán Antal szerint egy átlagos devizahitel esetében ez 3 százalékos kamatcsökkenést jelent.

– Ugye, hogyha tisztességtelenül emeltek kamatot, akkor nemcsak a tisztességtelenül befizetett kamatot kell visszafizetni, hanem vissza kell vinni a kamatszintet oda, ahol volt. Például az átlag devizahitel kamata 6 százalék volt, 9 százalékig emelkedtek ezek a kamatok, most gyakorlatilag mi azt várjuk, hogy ezek 6 százalékra vissza is fognak rendeződni, tehát azért fog majd csökkenni a kamata és a törlesztőrészlete, mert egyik oldalról csökken a tőke, ami után eleve kevesebb kamatot kell fizetni, és még a kamat mértéke is csökkenni fog – mondta Rogán Antal.

Tekintse meg a Rogán Antallal készült teljes interjút:

Az árfolyamgátasok kevesebbre számíthatnak

Kevesebbet kaphatnak vissza az árfolyamgátba belépett devizahitelesek, mint amennyire számítottak. A Portfolio.hu gazdasági szakportál úgy számol, hogy az árfolyamgátat igénybe vevők eddig átlagosan 244 ezer forintnyi törlesztőrészlet megfizetésétől mentesültek. Az elszámolási törvény alapján azonban a tisztességtelenségek miatt nekik járó összegből levonják a már elengedett összeg felét, vagyis átlagosan 122 ezer forintot. Így pedig ennyivel kevesebbet kaphatnak vissza az elszámolások során annál, mintha nem léptek volna be az árfolyamgátba.

Az MNB felkészült

A jegybank felkészült rá, hogy devizatartalékának egy részét a devizahitelek forintosítására fordítsa – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Nagy Márton. Az MNB ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a tartalék 36 milliárd euró, amiből 28-29 milliárd elég Magyarország rövid távú adósságának fedezetére. Szerinte a fennmaradó 8 milliárd euró elég lehet a forintosításra. Az igazgató hozzátette: azoknak a bankoknak, amelyek hosszú lejáratú külső devizaadóssággal rendelkeznek, a jegybanki garancia segíthet. Az MNB ugyanis kötelezettséget vállalhat arra, hogy lejáratkor odaadja a devizát.

A kormány kamatemelési moratóriumot is hirdetett. Bővebben>>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!