2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Csökkent a színművészetiért aggódók tábora

Csökkent a színművészetiért aggódók tábora, hétfőn már csak néhány tüntető diák volt az intézmény bejáratánál. A tanítás sem kezdődött el, mert a leköszönő rektor-helyettes tegnap bejelentette, hogy egy héttel elhalasztják a tanévkezdést. Közben a DK-s főpolgármester-helyettes kiállt a pártelnök Gyurcsány Ferenc mellett, aki a Facebookon fenyegette meg az egyetemet irányító kuratórium vezetőjét, Vidnyászki Attilát. Gy. Németh Erzsébet az ATV-ben azt mondta, egyetért azzal, hogy a Kossuth-díjas rendező egy kormányváltás után minden értelemben földönfutó legyen.

  • Csökkent a színművészetiért aggódók tábora

Augusztus elején a facebookon fenyegette meg Gyurcsány Ferenc az egyetemet fenntartó alapítvány kinevezett elnökét Vidnyánszky Attilát, hogy - kormányváltás esetén - minden értelemben földönfutóvá teszi. A kijelentés ellen elindított petíciót azóta több mint 40 ezren írták alá. A kezdeményező Rákay Philip szerint meg kell mutatni Gyurcsány Ferenc igazi arcát és tiltakozni kell a baloldal legsötétebb diktatúrákat idéző fenyegetése ellen. A komoly tiltakozás ellenére a pártelnök kijelentését helyénvalónak tartja a DK-s főpolgármester-helyettes.

"Egy olyan országban, ahol az elmúlt 10 évben végigkövethettük, hogy mi mindent tett ez a kormány, mi mindent tett a Fidesz, és hogyan tiporja lábbal a szabadságot, a kultúra szabadságát, a művészet szabadságát, azt gondolom,hogy minden ilyen erős kijelentés helyén van"

- mondta Gy. Németh Erzsébet, DK-s főpolgármester-helyettes.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem működésének átalakítása elleni tiltakozás ereje egyébként kezd alább hagyni. A vasárnap még élőláncot szervező egyetemisták közül hétfőn már csak néhány diák volt az intézmény bejáratánál, egyikük sem akart nyilatkozni. A Terror Háza Múzeum igazgatója viszont arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy az egyetemet kisajátította magának egy társaság.

Tulajdonképpen a '70-es évek közepe óta ezt a színművészeti egyetemet, akkor még főiskolának hívták, kisajátította egy baráti társaság, rokonok, üzletfelek és ezek ülnek rajta a mai napig, a '70-es évek óta, ami hát egészen elképesztő bezártságot és az új impulzusoknak való nyitottság kizárását jelenti tehát

- nyilatkozta le Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország című műsorában.  

És az, hogy ők a nemzeti kérdéssel szemben ilyen távolságot tartanak, hogy oda nem engednek be senkit, mert ha jól tudom nem arról van szó, hogy ők ne legyenek, hanem arról van szó, hogy más is legyen! De ők, úgy látszik, csak kizárólagosságban tudnak gondolkodni!

Schmidt Mária szerint azon is el kellene gondolkodni, hogy ennek a színészképzésnek így van-e értelme: több európai országban ugyanis az állam nem finanszírozza, csak magániskolákban lehet megtanulni ezt a mesterséget.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!