2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Csaknem 50 ezer keletnémet menekültről gondoskodtak

A keletnémet menekültek 25 évvel ezelőtti befogadására emlékezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten. A zugligeti egyházközösség tagjai 1989-ben ezen a napon nyitották meg az első menekülttábort a Német Demokratikus Köztársaságból érkezők számára. A Befogadás napján a határnyitást a vasfüggöny szimbolikus átvágásával idézték fel.

1989. augusztus 14-én a zugligeti templom kertjében nyitotta meg első menekülttáborát az akkor mindössze fél éve működő Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

„A mi kis megszokott, rendezett életünk, ami a misékből, a liturgiákból és a hittanórákból állt, egyszer csak felrobbant a szó szoros értelmében” - mondta el Vecsei Miklós a szervezet alelnöke.

25 éve tízezrek, köztük kisgyermekes családok fordítottak hátat a kommunista NDK-nak. Sokakat sátrakban szállásoltak el. A segélyszervezet önkéntesei, három hónap alatt, csaknem 50 ezer kelet-német menekültről gondoskodtak.

„Nem volt olyan nagyon egyszerű, mert ezek az emberek rettenetesen bizalmatlanok voltak” – meséli Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök.

A menekülttáborokkal Európa legnagyobb humanitárius segélyakcióját indította el a Máltai Szeretetszolgálat, amelynek munkásságát a 25. évfordulón Angel Merkel német kancellár videoüzenetben méltatta.

„A hithez bátorság is tartozik, hiszen kockázat nélkül nem lehet hinni sem. Az nem kereszténység, amikor elrejtőzködünk és bebújunk a templom falai közé, mögé, és ott éljük az életünket. A hitet ki kell vinni az emberek közé a cselekedeteinkkel, tehát ez magától értetődő volt” – fogalmazott Kozma Imre alapító elnök.

Kozma Imre megköszönte a pártállam utolsó miniszterelnökének, hogy rendszeresen látogatta a zugligeti menekülttábort. Németh Miklóst a jubileum alkalmából a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítójáról, Csilla von Boeselagerről elnevezett díjjal tüntették ki.

„Az akkori időben az a mondás járta a diplomáciai testületben, hogy páros napokon a nyugatnémet nagykövet jön nyomást gyakorolni ránk, páratlan napon a keletnémet, a hétvégeken meg együtt” – mesélte Németh Miklós.

A Magyar Nemzeti Bank a 25. évfordulóra emlékérmet bocsátott ki. A Befogadás napján a páneurópai pikniket és a határnyitást a vasfüggöny szimbolikus átvágásával idézték fel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!