2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

A Sajdik

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Csaknem 25 ezer első világháborús hadisír újult meg

Országszerte csaknem 25 ezer első világháborús hadisír újult meg és 180 emlékmű létesült az elmúlt években - jelentette be a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka csütörtökön Budapesten.

  • Csaknem 25 ezer első világháborús hadisír újult meg

 

Kovács Vilmos felidézte:

az első világháborúban részt vevő több mint 3 millió magyar katona közül több mint 600 ezren haltak hősi halált.

Erről hosszú évtizedekig nem beszéltek, így egy "társadalmi adósság" gyűlt fel, amelyet törleszteni kell - emelte ki.

Az első világháborús veszteségek feldolgozása 2012-ben indult. A Magyarországon fellelhető első világháborús katonatemetők felújítása az erről szóló kormányrendelet nyomán 2016-ban indult 2 milliárd forintos támogatással - ismertette.

Hozzátette:

számos hadifogoly-temető is megújult, ahol orosz, olasz, román, szerb katonák nyugszanak. Ez példaértékű Európában

- közölte.

Ez a fajta tisztelet - hangsúlyozta - minden katonát megillet, hiszen a "halott katona többé nem ellenség".

Kovács Vilmos köszönetet mondott valamennyi érintett temetőfenntartó önkormányzatnak, egyháznak, a munkálatokban részt vevő honvédségi szerveknek.

Erdélyi Lajos, a HM humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt mondta: az idő nem kímélte a hősi temetőket, szükséges volt, hogy a hősök sírhelyei megújuljanak. Az elhangzottakra, a társadalmi adósságra utalva hozzátette: "az adósságot sikerült törleszteni".

Kiemelte:

a magyar kormány az elmúlt években soha nem látott erőket és erőforrásokat mozgósított azért, hogy a jövő magyar nemzedéke számára megőrizhesse, továbbörökíthesse katonai nemzedékünk emlékét.

Magyarország első világháborús veszteségeinek feldolgozásáról, a hadisírok és emlékművek felújításáról Véres csaták után látnak édes álmot címmel filmet készített a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., ezt csütörtökön mutatták be a Stefánia Palotában.

Kulcsár Gábor, a kft. ügyvezető igazgatója azt mondta:

egy háború sosem ér véget egy békemegállapodással, egy fegyverszünettel. Akkor ér véget, amikor az utolsó hősi halottat eltemették.

Több ezren vannak, akik nem kerülhettek végső nyughelyre. A Magyarországon található hadisírok felújítására kiírt kormányrendelet egy lépéssel közelebb vitt az első világháború lezárásához - közölte.

A rendezvényen valamennyi felszólaló köszönetet mondott minden közreműködőnek, kiemelten a hadtörténeti intézet munkatársainak, s a film valamennyi készítőjének.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum háttéranyagában felidézték: a kormány 2016 határozatban rendelte el a Magyarországon fellelhető első világháborús hadisírok rendbehozatalát, amelyhez 2 milliárd forintos forrást biztosított. A honvédelmi miniszter két körben írt ki pályázatot települési önkormányzatok és temetőket fenntartó egyházak részére.

Az eltelt csaknem négy évben 308 pályázat kapott anyagi forrást az első világháborúhoz köthető épített örökség megújítására. Ennek keretében összesen 23 970 hadisír, 148 emlékmű, 7 emlékpark, 6 művészeti alkotás és 15 kripta, valamint mauzóleum felújítása valósult meg - áll az összegzésben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Robbanás történt Tapolcán

Robbanás történt Tapolcán

Gázrobbanás történt szerda délelőtt egy tapolcai lakásban. A helyszínre mentőhelikopter is érkezett, szakemberek vizsgálják az épület statikai állapotát.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!