2022. 01. 18. Kedd Piroska napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 03:00

Címlap

Címlap: A Facebook irányítja a gondolatainkat

A Facebook sokkal több annál, mint egy platform, amely összeköti egymással az embereket. A mai napig tagadja a politikai befolyását, miközben folyamatosan szűri a megjelenő tartalmakat és belátása szerint cenzúráz - hangzott el a Hír TV Címlap című műsorában annak kapcsán, hogy bejelentették cenzúrát vezetnek be Magyarországon az EP-választások idejére.

Elsősorban nem azzal van a probléma, hogy korlátozni szeretnének bizonyos politikai vagy hirdetési tartalmakat a Facebooknál. A gond azzal van, hogy mindezt milyen algoritmus, analógia mentén szeretnék végezni – reagált Kis Kornélia kérdésére Jobbágyi Zsófia.

Az alapprobléma ott kezdődik, hogy a Facebook figyeli, milyen tartalmakra keresünk rá a Google-on, hogy milyen témákról beszélünk a Gmailen keresztül, és ezek alapján állítja be, hogy ki milyen bejegyzéseket lásson a saját idővonalán.

A Facebook gyakorlatilag irányítja a gondolatainkat – húzta alá a Magyar Hírlap lapszerkesztője.

Jobbágyi Zsófia felhívta a figyelmet arra, hogy a Facebook a mai napig nem ismeri el, hogy befolyással bír a politikára. Holott nyilvánvalóan sokkal több annál, mint, amit Mark Zuckerberg mond, hogy "csak egy platform, amely összeköti az embereket egymással".

Ha a szigorítás nem történik meg, hanem minden marad a régiben, még akkor is befolyásolhatja az EP-választásokat azzal, hogy szűri azokat a tartalmakat, amelyek adott felhasználó számára érdekesek és kívánatosak lehetnek. Csak mindezt a saját elképzelései szerint teszi meg - mutatott rá Jobbágyi Zsófia. 

Rácz Zsófia, az Alapjogokért Központ elemzője szerint a Facebook lassan úgy viselkedik, mint egy nemzeti hatóság.

Ellenőriz, cenzúráz, letilt embereket. Ugyanakkor, ha mindezekért valaki el akarja számoltatni és számon akarja kérni, akkor semmilyen felelősséget nem vállal.

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője kiemelte a Facebook torzító hatását az ember személyiségére. A most felnövő generációnak csak az számít, hogy hány „barátja” van és hogy mennyien kedvelik a fotóit. Az emberek függővé válnak a külvilág visszajelzéseitől.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Mindent tagad Karácsony Gergely

Továbbra is tagad Karácsony Gergely, aki szerint a Városháza-ügyben egy orosz titkosszolgálati akció vonalai rajzolódnak ki.

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!